La 33 de ani și cinci luni, Simona Halep a pus capăt carierei de jucătoare de tenis, din cauza accidentărilor care i-au măcinat toată cariera. Au fost 23 de accidentări grave în cei 16 ani de carieră la senioare, o carieră începută în 2009.
Mulți se întreabă oare ce s-ar fi întâmplat dacă marea noastră campioană nu ar fi avut acele accidentări, sau dacă ar fi avut doar un sfert din ele, de exemplu, pentru că este aproape imposibil ca un sportiv de cel mai înalt nivel să nu se accidenteze deloc.
Chiar și așa, pe finalul lui 2019, an în care și-a adjudecat Wimbledonul, Halep a devenit „oficial” jucătoarea cea mai constantă din lume, cu 300 de săptămâni în top 10 WTA. În total, avea să bifeze 373 de săptămâni, o performanță greu de egalat.
Simona Halep, zeci de accidentări, dintre care 23 grave în 16 ani de carieră la senioare
Sarabanda accidentărilor Simonei Halep a început în 2010, în chiar al doilea ei an la senioare. Atunci a fost voba de o accidentare la umăr.
În august 2012, s-a accidentat la coapsa stângă, ceea ce a făcut-o să abandoneze în turul 2 al turneului de la Montreal, în partida cu Samantha Stosur.
În 2013, Halep a avut prima accidentare serioasă la spate, în zona lombară, la turneul de la Roma. Tot în acel an a avut dureri și la un șold.
2014, an plin de accidentări pentru Halep
- Halep a început anul 2014 cu o inflamație la tendonul lui Ahile de la piciorul drept, în februarie, când a abandonat în primul tur al turneului de la Dubai, în meciul cu Alize Cornet.
- În martie 2014, a avut o intervenție chirurgicală la unghia degetului mare de la piciorul drept și nu a putut participa la turneul de la Miami.
- Luna și accidentarea... În aprilie 2014, a urmat o entorsă la gleznă, suferită înaintea meciurilor din Fed Cup, dar a reușit să joace totuși cu Serbia, iar peste o lună, s-a accidentat la mușchii abdominali.
- Apoi, în iunie 2014, pe iarba de la s'Hertogenbosch, turneu pe care îl câștigase cu un an înainte, ea a abandonat în optimile meciului cu Annika Beck, din cauza durerilor la omoplat.
- Tot în 2014 s-a accidentat la șoldul drept, iar în semifinalele de la Wimbledon, tot în acel an, Halep s-a lovit la glezna stângă, în meciul cu Eugenie Bouchard.
- De altfel, o statistică de atunci spunea că Halep avusese cele mai multe accidentări, mai mari sau mai mici, ale unei jucătoare din top 10 WTA.
- Halep a avut, în total, trei accidentări în 2013 și cinci în 2014.
Halep, turnee câștigate printre accidentări
În 2015, Halep s-a retras înaintea turneului de la Doha, cu probleme la coaste și la gleznă. Ea a avut și dureri la coapsa stângă. A urmat turneul de la Beijing, de unde s-a retras din meciul cu Lara Arruabarrena, din cauza unei inflamații la tendonul lui Ahile de la piciorul stâng.
Pe finalul lui 2015, lui Halep i-au recidivat problemele la tendonul lui Ahile, tot la piciorul stâng, ceea ce a făcut-o să se retragă, în ianuarie 2016, din turneul de la Brisbane. Cauza a fost în special „forțarea picioarelor”, dacă avem în vedere că, în 2015, ea a jucat 52 de meciuri pe suprafață hard, din toate cele 66 pe care le-a disputat în acel an.
În septembrie 2016, Halep a ratat turneul de la Tokyo, din cauza unei accidentări la coapsa stângă.
Pentru Halep, anul 2017 a început cu o accidentare la genunchiul stâng. A suferit-o în partida cu Shelby Rogers, de la Australian Open, în ianuarie, însă nu a fost atât de gravă.
Peste o lună, în februarie 2017, Halep a aflat că accidentarea la genunchi era de fapt o bursită, care a fost diagnosticată după descoperirea lichidului de la genunchi, ceea ce necesita o lună de pauză.
Tot în 2017, înaintea sferturilor turneului de la Sankt Petersburg, Simona Halep s-a accidentat la genunchi și a ratat Fed Cup.
În același an 2017, în timpul finalei de la Roma, pe care a pierdut-o cu Elina Svitolina, Halep a călcat strâmb și și-a sucit glezna dreptă. A reușit să termine acel meci, dar analizele care au urmat au scos la iveală un început de ruptură la un ligament.
În 2018, Simona Halep a început cu o entorsă la glezna stângă, pe care a suferit-o în meciul cu Destanee Aiava, la Melbourne. Ea a reușit însă să se refacă și să joace chiar finala de la Australian Open, pe care a pierdut-o în fața danezei Caroline Wozniacki. Simona a abandonat apoi la Doha, din cauza unei inflamaţii a fasciei plantare care acoperă degetul drept.
În septembrie 2018, Halep s-a accidentat la spate înaintea primului tur al turneului de la Wuhan şi a fost diagnosticată cu hernie de disc, ceea ce a făcut-o să rateze Turneul Campioanelor. Ea nu s-a operat și a preferat tratamentul. Halep a simțit și dureri la tendonul drept ahilian, tot în acel an.
În 2019, au revenit problemele la tendonul lui Ahile din stânga, la fel ca în 2015 și 2016. Tot în 2019, liderul de atunci al clasamentului mondial a avut probleme și la genunchiul stâng, la Wimbledon. Spatele i-a dat din nou bătăi de cap la Wuhan, în septembrie 2019, însă nici tendonul lui Ahile sau coapsa dreaptă nu i-au dat pace.
În februarie 2020, când începuse pandemia de COVID de scurt timp, Halep s-a accidentat la un picior și s-a retras de la Indian Wells, turneu pe care îl câștigase în 2015. În aprilie, a anunțat că s-a recuperat.
Record de accidentări pentru Halep în 2021
Anul 2021 a fost unul de coșmar pentru Halep, care a suferit accidentări în cinci zone ale corpului: spate, umăr, gambă, coapsă și genunchi.
Ea s-a retras înaintea turului 3 al turneul de la Miami, în martie, cu dureri la umăr. În mai 2021, Halep a fost nevoită să se retragă în turul 2 al turneului WTA de la Roma, în timpul meciului cu Angelique Kerber, din cauza unei rupturi la gamba stângă. Halep a ieșit în lacrimi de pe teren. A fost cea mai gravă accidentare din carieră, care a ținut-o departe de teren timp de patru luni, ceea ce a făcut-o să rateze Roland Garros, Wimbledon și Jocurile Olimpice. S-a accidentat și la genunchiul stâng, în timpul meciului cu Jasmine Paolini, din sferturile turneului de la Linz. A bătut-o pe italiancă, dar a fost nevoită să se retragă la meciul cu românca Jaqueline Cristian.
Halep a început anul 2022 fără antrenorul Darren Cahill și a făcut-o promițător, cu un trofeu câștigat la Melbourne Summer Set 1. Al fost al 23-a titlu WTA din cele 24 obținute în cariera ei și primul după mai bine de un an. În aprilie 2022, Halep a început colaborarea cu Patrick Mouratoglou, iar prima competiție la care au mers împreună a fost Madrid Open, unde a pierdut în sferturi.
În vara lui 2022, Halep s-a calificat în semifinalele Bad Homburg Open, dar a trebuit să se retragă din cauza unei accidentări la gât suferită la meciul cu Bianca Andreescu. A urmat Wimbledon, unde Halep a ajuns în semifinale și a fost învinsă de Elena Rybakina.
Pentru Halep a urmat câștigarea openului Canadei, al 24-lea și ultimul ei titlu WTA.
După aceea, a primit suspendarea pentru dopaj, în toamna lui 2022, iar TAS i-a dat dreptate abia în martie 2024, când i-a redus suspendarea, de la 4 ani la 9 luni. A fost însă prea târziu, pentru că nimeni nu îi mai putea da Simonei timpul înapoi. Iar o asemenea perioadă departe de teren se vede imediat.
Nici după ce a revenit în competiție, începând cu 19 martie 2024, Halep nu a scăpat de ghinion. Au durut-o din nou un umăr și un genunchi, iar într-un an și jumătate de la revenirea în circuit, a jucat doar șapte meciuri, dintre care a câștigat unul singur.
Totul a culminat cu declarația sa de pe aeroportul din Cluj-Napoca, înainte de turneul Transylvania Open, când a dat de înțeles că s-ar putea retrage. Ceea ce a și făcut peste două zile. Însă pe aeroport, ea a spus clar că genunchiul ar trebui operat, ceea ce ar necesita o nouă pauză mare. Astfel, Halep a considerat că nu mai poate continua tenisul în acest mod.
Pe 4 februarie 2025, la Cluj, Simoma Halep a spus adio tenisului la cel mai înalt nivel.
- Simona Halep are în palmares două trofee în turneele de Grand Slam: Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019.
- Halep a fost lider mondial timp de 64 de săptămâni și a stat în top 10 mondial timp de 373 de săptămâni.
- În total, Halep a câștigat 24 de titluri WTA la simplu (a câștigat 580 de meciuri și a pierdut 243).
- Halep a mai jucat trei finale de grand slam, două la Roland Garros și una la Australian Open.
- Simonei Halep este cea mai mare jucătoare de tenis din istoria României, datorită palmaresului impresionant.