Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul antrenor al Simonei Halep, emoționat după retragerea marii campioane: „Pierdem enorm”. Gazetarul CTP și-a anunțat și el o retragere

Simona Halep a lăsat în urmă o carieră cu adevărat completă, cu o constanță impresionantă. De altfel, constanța sa a și fost certificată dacă avem în vedere că, pe finalul lui 2019, an în care și-a adjudecat Wimbledonul, Halep a devenit „oficial” jucătoarea cea mai constantă din lume, cu 300 de săptămâni în top 10 WTA. În total, avea să bifeze 373 de săptămâni, ceva greu de egalat.

Primul antrenor al Simonei Halep, emoționat după retragerea marii campioane

În direct la Euronews România, primul antrenor al Simonei Halep, Firicel Tomai, s-a arătat emoționat după retragerea Simonei Halep din tenisul mare.

Firicel Tomai, primul antrenor al Simonei Halep: „Ea dorea să mai joace turnee în perioada următoare. Probabil o să mai încerce, să vedem. În seara asta, pare o retragere destul de hotărâtă, o retragere definitivă. A fost presiunea foarte mare și i-a fost greu să stea acolo și să suporte aceste emoții, să ajungă chiar la lacrimi, probabil. O să realizăm în viitorul apropiat că pierdem enorm prin Simona și vom pierde probabil, în viitorul apropiat, și prin celelalte fete, e o generație extraodinară. Simona e un mare talent alături de domnul Ilie Năstase."

Iar gazetarul Cristian Tudor Popescu, un mare pasionat de tenis, a anunțat că se retrage și el din a mai comenta și analiza meciuri de tenis.

Cristian Tudor Popescu, gazetar și scriitor: „Și pentru mine, e o retragere din comentariul de tenis. Am scris și am vorbit despre Simona Halep începând din 2013. Nu știu dacă de atunci i-am scăpat două-trei meciuri să nu le văd. Deci ea a fost, pentru mine, un declanșator al articolelor mele despre tenis, fără de care de acum îmi va fi greu să continui. Se leagă lucrurile și cu dispariția din tenisul profesionist a lui Federer, Nadal, jucători, personaje legendă, jucători care aveau poveste. De aceea mă inspirau să scriu.

Simona a fost o jucătoare de poveste. Faptul că se retrage acum, pentru mine nu este o surpriză, am înțeles lucrul acesta încă de la primul meci de anul trecut, după ce a încetat suspendarea, primul meci, cel cu Paula Badosa, mi-a fost destul de limpede că muntele pe care îl are de urcat nu mai poate să-l urce. Simona a fost și rămâne corectă, a fost și rămîne cinstită. Ea a impus o legendă la nivel mondial, dincolo de tenis.

Ea știa foarte bine ce are de făcut ca să revină, dar pur și simplu organismul nu o mai ajuta. Mi-a plăcut mult faptul că Simona nu a pomenit în cuvintele ei de retragere, din această seară, despre suspendare, despre cei aproape doi ani petrecuți în afara terenului de tenis, nu a încercat să dea vina pe această perioadă pentru retragerea ei de acum. Ceea ce este foarte corect.

Simona a fost și rămâne corectă, cinstită, în povestea acelei suspendări Simona își are partea ei de greșeală, dar nu vreo parte de necinste. Ea rămâne un sportiv categoric, absolut cinstit până în acest moment al retragerii.

Vreau să vă spun că, și dacă nu s-ar fi petrecut acea suspendare a ei - era foarte probabilă - sfârșitul să fi fost același. Pentru că tenisul Simonei a fost unul de mare uzură, de mare uzură fizică, asemănător în unele privințe cu cel al lui Nadal. Și faptul că acest joc al ei a dus-o la performanțe uriașe nu este comparabil decât cu Ilie Năstase, în tenisul românesc și, la fel ca Ilie Năstase, a impus o legendă la nivel mondial, dincolo de tenis. A devenit un personaj la nivel mondial, ce se întâmplă rar cu sportivii români. Deci tot la această retragere am fi ajuns, poate un pic mai târziu, dar ea tot trebuie să vină, pentru că Simona a jucat cu suferințe, în special în ultimii ani, pe care oamenii care o aplaudau nu le știu.

Chestiunea de la genunchi e veche, avea probleme și cu coloana vertebrală, hernii de disc, și altele. Deci în aceste condiții, cu tenisul ei de mare angajament, Simona a adus aceste bucurii uriașe, cu un preț însă, un preț foarte mare pe care l-a plătit acum. Țiriac a spus odată că cea mai bună lovitură a lui au fost picioarele. Simona ar putea să spună că cea mai bună lovitură a ei este mintea. Evident, zgura s-a potrivit cel mai bine jocului descris până acum.

Nu se poate spune că Simona a fost o jucătoare câștigătoare numai pe zgură, nu e adevărat. Simona a câștigat turnee grele pe hard, a ajuns în finală la Australian Open, a câștigat Miami, pe iarbă a câștigat Wimbledon. Nu poate fi redusă la o excelentă jucătoare de zgură. Sigur, pe zgură a crescut. În România nu avea unde să joace pe iarbă sau pe hard, la ce săli avem noi."

Simona Halep a debutat în turneele IFT în 2006, la nici 15 ani, iar un an mai târziu, a câștigat două competiții de simplu și două de dublu. A câștigat apoi Roland Garros la junioare, în 2008, pentru ca, un an mai târziu, să ajungă pe zgura pariziană și la senioare.

Prima ei finală la un turneu WTA a fost la Fes, în 2010, an în care a și pătruns în top 100 WTA. În 2011, a intrat în top 50 WTA.

De atunci a început ascensiunea sa în tenisul cu adevărat mare, pentru ca, în 2014, să joace prima finală de grand slam, la Roland Garros, pierdută în fața Mariei Sharapova. Acel an a fost unul de grație pentru Halep, care a reușit să o învingă și pe Serena Williams, despre care unii specialiști spun că este cea mai mare jucătoare din istoria tenisului, în ciuda faptului că, la numărul de grand slam-uri, a fost depășită. La acea vreme, victoria Simonei Halep împotriva Serenei Williams a venit la Turneul Campioanelor.

Simona Halep are în palmares două trofee în turneele de Grand Slam: Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019.

  • Halep a fost lider mondial timp de 64 de săptămâni, din 2017 până în 2019, și a stat în top 10 mondial timp de 373 de săptămâni.
  • În total, Halep a câștigat 24 de titluri WTA la simplu (a câștigat 580 de meciuri și a pierdut 243).
  • Halep a mai jucat trei finale de grand slam, două la Roland Garros și una la Australian Open.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE