Viața pentru locuitorii Fâșiei Gaza a devenit în ultimele trei săptămâni un adevărat infern. Pe fondul confruntărilor dintre Hamas și Israel, condițiile de trai s-au deteriorat substanțial pentru populația din zonă. Al Jazeera scrie că din cauza condițiilor insalubre, a lipsei de apă și produse de igienă personală, multe femei palestiniene recurg la pastile pentru întârzierea menstruației. Femeile iau tablete de noretisteron - prescrise în mod obișnuit pentru afecțiuni precum endometrioza.
Potrivit medicului Walid Abu Hatab, consultant în obstetrică și ginecologie la Complexul Medical Nasser din orașul Khan Younis, tabletele mențin nivelul hormonului progesteron la un nivel ridicat, întârziind astfel menstruația. Potrivit profesioniștilor din domeniul medical, pastilele pot avea efecte secundare grave, însă unele femei, precum Salma Khaled, spun că nu au de ales.
„Cele mai dificile zile”
Salma a fugit â din cartierul Tel al-Hawa din Gaza în urmă cu două săptămâni și locuiește în casa unei rude din tabăra de refugiați Deir el-Balah. Femeia în vârstă de 41 de ani spune că a fost într-o stare constantă de depresie, lucru care i-a afectat ciclul menstrual.
"Mă confrunt cu cele mai dificile zile din viața mea în timpul acestui război", spune Salma. Salma spune că nu există suficiente absorbante disponibile în cele câteva magazine și farmacii care au rămas deschise. Folosirea băii trebuie raționalizată din cauza lipsei de apă.
Bombardamentele au făcut ca transportul produselor de igienă personală la famacii să devină o sarcină aproape imposibilă.
„Stres extrem”
Potrivit lui Nevin Adnan, psiholog și asistent social stabilit în orașul Gaza, femeile se pot confrunta cu insomnie, nervozitate constantă și tensiune extremă pe fondul războiului și a strămutărilor interne. "Deplasarea cauzează un stres extrem și acest lucru afectează corpul femeii și hormonii ei", a explicat ea, potrivit Al Jazeera.
În prezent, ea a spus că tot mai multe femei sunt dispuse să ia astfel de pastile pentru întârzierea menstruației, din cauza condițiilor insalubre și a lipsei de intimitate.
Fără intimitate, apă sau șervețele sanitare
Samira al-Saadi, care este strămutată împreună cu familia ei într-o școală administrată de ONU, la vest de Khan Younis, și-ar dori să poată face mai mult pentru fiica ei de 15 ani, care a avut prima menstruație în urmă cu câteva luni.
"Ea are nevoie de absorbante sanitare și de apă pentru a se spăla, dar aceste nevoi de bază nu sunt disponibile", spune Samira al-Saadi, potrivit publicației.
"Pur și simplu nu înțelege de ce trebuie să treacă prin toate astea", spune Samira.
Peste 1,4 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Fâșiei Gaza, începând cu 7 octombrie. Totodată, peste 8.500 de palestinieni au fost uciși, mulți dintre ei femei și copii.