Încă nu s-a încheiat scandalul dezvăluirii accidentale a planurilor militare secrete americane către jurnalistul Jeff Goldberg. Iar întrebarea cel mai des pusă este de ce consilierul american de securitate Mike Waltz l-a inclus pe jurnalistul de la The Atlantic pe acel grup de Signal.
Răspunsul l-a dat chiar Mike Waltz. Întrebat de jurnaliștii de la The Guardian, Walz a spus că totul a fost „din greșeală”, pentru că numărul jurnalistului a fost salvat în agendă sub un alt nume, conform Agerpres, care citează The Guardian. Discuția de pe aplicația Signal era despre planificarea atacurilor asupra grupării Houthi, din Yemen.
După ancheta internă a Casei Albe, concluzia a fost că Waltz l-a inclus pe jurnalistul Jeffrey Goldberg în discuția de pe Signal crezând că numărul său era cel al purtătorului de cuvânt al Consiliului Securității Naționale, Brian Hughes.
Americanii au descoperit astfel că eroarea își are originea în campania electorală de anul trecut, atunci când Jeff Goldberg a contactat echipa lui Trump pentru un reportaj. La acea vreme, Hughes era purtătorul de cuvânt al lui Trump. El i-a trimis un mesaj text lui Waltz, care lucra și el pentru campanie, cu solicitarea lui Goldberg și cu numărul de telefon al jurnalistului. Așa s-a făcut că Waltz a salvat, din neatenție, numărul jurnalistului în datele de contact ale lui Hughes.
Nimeni din acel grup de pe Signal nu a observat nimic anormal la prezența jurnalistului respectiv în grup.
Scandalul care s-a iscat a fost denumit ''Signalgate'', după numele aplicației de mesagerie Signal, și a dus la o mulțime de diesuții și dezbateri intense cu privire la faptul că acele informații militare date de secretarul apărării Pete Hegseth nu cumva erau secrete și dacă acele planuri extrem de sensibile puteau fi discutate pe o aplicație de mesagerie criptată, dar care nu se află sub controlul guvernului.
Potrivit The Guardian, Trump s-ar fi gândit, pentru scurt timp, să-l concedieze pe consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, mai ales că Trump nu îl vedea cu ochi buni pe acel jurnalist. Ulterior, Trump nu l-a demis pe Waltz „pentru a nu oferi The Atlantic satisfacția” de a fi forțat demiterea unui oficial de rang înalt chiar la câteva săptămâni după începerea mandatului ca președinte al SUA.