Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experiment Euronews cu camera termică: Zidurile blocurilor din București rămân fierbinți chiar și în timpul nopții

Nici măcar noaptea nu mai este un refugiu în fața temperaturilor ridicate. Zilele acestea mercurul din termometre nu a mai coborât sub 22 de grade celsius. Mai mult, umiditatea a rămas ridicată așa că temperatura resimțită de corpul uman a fost și mai mare. La primele ore ale dimineții, zidurile blocurilor încă nu se răciseră după ce soarele a bătut în ele cu putere, arată imaginile filmate de o echipă Euronews cu o cameră termică. 

Aceste imagini au fost surprinse în jurul orei 4:00 dimineața, cu ajutorul unei camere cu termoviziune. Ele arată cum fațada unui bloc de locuințe din București atinge, pe alocuri, până la 37 de grade Celsius.

Mihai Timu, meteorolog: În marile orașe avem betoanele care se încing pe parcursul zilei și radiază noaptea, când ar trebui să... temperatura chiar dacă scade, cumva căldura asta este întreținută de aceste betoane care emană ce au înmagazinat pe zi.” 

Pentru cei care stau în apartamentele de la ultimele etaje, aerul condiționat devine o necesitate. 

Blocurile înconjurate de verdeață și poziționate astfel încât soarele să le încălzească doar în prima parte a zilei rămân cele mai răcoroase pe timp de noapte. Pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global, specialiștii se așteaptă să vedem din ce în ce mai multe nopți tropicale. 

Mihai Timu, meteorolog: ”Așa se denumesc în meteorologie nopțile în care temperaturile nu coboară sub 20 de grade, acesta este pragul. În ultimile nopți am avut aceste nopți tropicale în mare parte din țară.  În ultimile nopți, undeva în dealurile de vest, am avut chiar minime spre 27-28 de grade, inclusiv în zona litoralului, frecvent 25-27 de grade. Este firesc să se întâmple așa când ai o persistență a mai multor zile, cum spunem noi val de căldură.” 

Temperatura minimă nu a scăzut sub 22 de grade Celsius

Astăzi, în jurul orei șase și jumătate dimineața, conform datelor strânse de ANM, la stațiile meteo din Capitală se înregistrează între 20,1 și 22,4 grade Celsius. Temperatura resimțită este însă ceva mai mare. Între 99% la stația București - Băneasa și 87% la stația București Afumați. 

Mihai Timu, meteorolog: ”Mai avem vreo 2-3 nopți tropicale după care cu cât ne apropiem de finalul acestui weekend vedem că temperaturile încep să scadă. Vor coborî chiar și sub 20 de grade temperaturile.” 

Studiile recente arată că, la nivel global, temperaturile medii înregistrate pe timpul nopții cresc într-un ritm chiar mai accelerat decât cele din timpul zilei. Printre principalele efecte negative, spun cercetătorii, se numără scăderea calității somnului. În termeni simpli, atunci când temperatura din camera în care dormim este mai mare de 20 de grade celsius, corpul se reface mai greu după o zi toridă. În plus, șansele ca somnul să dureze mai mult de șapte ore scad pe măsură ce temperaturile cresc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE