Vladimir Putin a promis că Rusia nu va ataca țări NATO, însă istoria și realitatea de fapt au contrazis de multe ori retorica rusă sau comunicatele oficiale. El a infirmat chiar și declanșarea unui război în Ucraina cu puțin timp înainte ca tocmai el să îl înceapă.
Însă ultimele evenimente din războiul declanșat de ruși în Ucraina, coroborate cu unele declarații la nivel înalt, au făcut ca rușii să ofere declarații și mai alarmante. De exemplu, după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că Occidentul ia în calcul trimiterea de trupe în Ucraina, reacția Rusiei nu a întârziat. Numai că toată situația i-a alarmat inclusiv pe oficialii mondiali de la cel mai înalt nivel.
Evaluare SUA: e posibil un război NATO - Rusia?
Între timp, după ce NATO și țările din UE au accelerat investițiile în domeniul apărării, unii analiști au făcut diverse scenarii cu privire la un potențial conflict Rusia - NATO. Însă specialiștii americani au pus cap la cap mai multe amănunte și date și au ajuns la concluzia că Putin nu ar avea niciun interes în extinderea conflictului, mai ales către o țară NATO.
"Cheltuielile militare ale SUA reprezintă aproximativ 40% din cheltuielile globale de apărare, comparativ cu 3,5% pentru Rusia. Având în vedere acest raport, chiar vom lupta cu NATO? Este pur și simplu absurd. Ceea ce spun ei despre faptul că vom ataca Europa, după Ucraina, este complet absurd", a fost declarația lui Putin, de săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu piloții forțelor aeriene ruse.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și-a exprimat și el aceeași convingere.
"Putin nu are niciun interes în extinderea conflictului, și mai ales nu la o țară NATO. Fie că e un milimetru sau un centimetru (n.r.: dacă Rusia ar intra pe teritoriul țărilor baltice), pentru noi, articolul 5 este esențial", a spus Blinken, care face referire la faptul că, dacă un membru NATO ar fi atacat, atunci ceilalți i-ar sări în ajutor.
În acest sens, au existat mai multe evaluări în ultimele luni, iar unii experți au precizat că, dacă vor avea succes pe teritoriul Ucrainei, rușii ar urma să atace și altă țară și au dat ca exemplu țările baltice, Polonia sau chiar Republica Moldova.
- Zelenski a vorbit despre scenariul în care Rusia ar urma să atace "cel puțin jumătate din Germania". Care sunt statele aflate "pe listă"
- Ce ar face Emil Constantinescu dacă Rusia ar ataca Moldova? "M-aș duce pe front, personal. Se poate naște un viitor numai din pedalogia suferinței"
- ANALIZĂ Țările NATO ar putea trimite trupe în Ucraina. Un raport al Berlinului spune că nu este încălcat dreptul internațional
Contrar declarațiilor lui Emmanuel Macron, Blinken a spus că SUA nu va trimite militari pe teritoriul Ucrainei: "Politica noastră este clară. Politica președintelui Biden este clară. Nu vor fi soldați americani pe pământ ucrainean. Vrem să evităm așa ceva. Nu este în interesul nostru și nici în interesul aliaților".
Cu toate acestea, Blinken a făcut o altă declarație interesantă. El a vorbit despre o eventuală încetare a focului în Ucraina, ceea ce ar implica, dacă lucrurile rămân la fel pe front, o anexare a teritoriilor ucrainene pe care se află acum rușii.
"Orice vor decide, îi vom sprijini", a spus Blinken, într-un interviu pentru francezii de la TF1.
Astfel, dacă Rusia s-ar alege cu acele teritorii, ar contrazice ceea ce spuneau nu doar liderii ucraineni, ci și mulți alți lideri din NATO. Explicația este că, dacă Rusia ar anexa teritorii, acest fapt ar încuraja și alte state să facă la fel, iar așa ceva nu ar trebui permis în secolul XXI.
În plus, la o comparație obiectivă, un conflict direct Rusia - NATO ar dezavantaja extrem de mult Rusia. În primul rând, rușii fac față cu greu în Ucraina, țară care are o populație de 3 ori și jumătate mai mică. Iar la nivel militar, rușii sunt de cel puțin 4 ori peste ucraineni. La nivel de armament, rușii au reușit să achiziționeze cantități uriașe din Coreea de Nord și Iran.
Astfel, o confruntare cu NATO ar însemna un eșec colosal pentru ruși, dacă avem în vedere că armamentul lor nu se compară cu tehnica ultramodernă occidentală, cu sistemul de spionaj occidental și cu o mulțime de alte avantaje strategice ale țărilor NATO. Cu toate acestea, pagubele pe care rușii le-ar produce ar fi semnificative.