Subiectul aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen trebuie să se afle pe agenda Consiliului European de săptămâna aceasta, sunt de părere europarlamentarii. Eurodeputații români i-au adus critici dure cancelarului austriac Karl Nehammer, în cadrul ședinței plenare din Parlamentul European din această seară, și au declarat că refuzul includerii celor două țări este o nedreptate care li se face.
Ramona Strugariu, europarlamentar REPER este de părere că aderarea României la Schengen ar trebui să se întâmple până la finalul mandatului acestui Parlament și al Comisiei Europene.
„Comisara Ylva Johansson a promis că se va întâmpla până atunci. Sper că putem avea un calendar clar în 2023”, a spus Ramona Strugariu la Euronews România.
Europarlamentarul a spus că așteaptă în orice moment declarația oficială a președintelui Iohannis de a solicita adăugarea pe agenda oficială a Consiliului a acestui subiect.
„E nevoie de o discuție politică, deși în Consiliul European de acum nu se va lua o decizie cu privire la Schengen. Votul se dă de fiecare dată în Consiliul JAI, dar e foarte important ca președintele să ceară punere pe agendă a acestui subiect, care a inflamat întreaga Europă. Există în ianuarie un consiliu informal JAI, unde se poate pregăti agenda pentru consiliul JAI din martie și cred că trebuie să continuăm acest demers de a rămâne cuplați cu Bulgaria și de a face împreună pasul spre Schengen.”
Rovana Plumb, europarlamentar PSD: În concluziile Consiliului european trebuie să există o recomandare politică de a se rediscuta în primul Consiliu JAI sau chiar într-un consiliu extraordinar subiectul aderării României și al Bulgariei la spațiul Schengen. Este important să existe această recomandare politică a Consiliului european, pentru că acolo participă toți șefii de stat și de guvern.
În opinia europarlamentarilor români Ramona Strugariu și Daniel Buda, România nu ar trebui să încerce o decuplare de Bulgaria, pentru a adera separat de aceasta la spațiul Schengen.
Ramona Strugariu, europarlamentar REPER: „Nu e realist să facem acest lucru. Frontiera dintre România și Bulgaria pe Dunăre este destul de complexă și ar trebui operaționalizată în etapa următoare și nu știu cât de util ar fi să facem acest lucru, pentru că ne dorim să facă parte și Bulgaria din spațiul Schengen. Senzația ar fi de supărare, similară și în cadrul unui vot în JAI și este nevoie, în continuare, de unanimitate. Bulgarii nu ar fi de acord să facă pasul România, mai întâi, și ei să fie lăsați în urmă. Trebuie să fim solidari cu Bulgaria, să facem pasul împreună și din motive operaționale, și politice.”