La viitorul summit UE de la Bruxelles va fi discutată şi tema azilului, au convenit cancelarul austriac Karl Nehammer şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit informaţiilor aflate de cotidianul austriac Die Krone, citate de Agerpres.
Acesta scrie, în ediţia de marţi, că Austria va prezenta cinci condiţii ce ar trebui implementate de urgenţă la nivel european:
- Comisia Europeană ar trebui să plătească pentru intervenţiile poliţiei în străinătate ce vizează combatarea migraţiei ilegale. Totodată, ţările de la graniţele externe trebuie sprijinite suplimentar în ce priveşte protecţia frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură (de exemplu, un gard la graniţa Bulgariei cu Turcia);
- Comisia Europeană ar trebui - similar cu directiva privind expulzările - să elaboreze o „directivă privind returnarea”;
- Procedurile de azil în state terţe sigure vor trebui facilitate - un model precum cel urmat de Danemarca şi Marea Britanie;
- Statutul de protecţie pentru persoanele vinovate de infracţiuni trebuie să poată fi mai uşor revocat;
- Comisia Europeană trebuie să înfiinţeze şi să finanţeze un proiect-pilot pentru proceduri de azil rapide la graniţele externe ale UE.
Viena, preocupată de problema migrației
Potrivit Die Krone, guvernul austriac a asigurat deja, „printr-o serie de alte măsuri, că frânele împotriva azilului funcţionează şi că presiunea azilului se reduce în Austria”.
A fost adusă în discuţie cooperarea cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, prin care s-a pus capăt liberalizării vizelor pentru cetăţenii tunisieni şi, de asemenea, cea pentru indieni urmează să fie oprită la sfârşitul anului.
De asemenea, a fost anunţată deja o operaţiune comună de poliţie cu Ungaria, denumită „Operaţiunea Fox”. Se prevede că migranţii ilegali ar trebui să nu mai ajungă deloc în Austria.
Prin veto-ul surprinzător faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se doreşte şi creşterea presiunii asupra Comisiei Europene pentru a combate mai puternic migraţia ilegală, mai scrie Die Krone. În România, mai ales, s-a pornit o adevărată furtună împotriva opoziţiei Austriei şi există în diverse media critici puternice, iar ministrul de interne Lucian Bode l-a acuzat pe omologul său austriac Gerhard Karner că şi-a încălcat cuvântul, adaugă cotidianul austriac.