Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Euro suferă cea mai mare scădere de la COVID în condițiile în care Trump este pe cale să câștige alegerile din SUA

O victorie decisivă a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA a declanșat o creștere puternică a dolarului american, trimițând euro la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni și crescând Bitcoin cu 5% la un nivel record la deschiderea piețelor europene.

Partidul Republican a recâștigat controlul asupra Senatului și conduce în Camera Reprezentanților, consolidând un scenariu de tip „red sweep” care îi acordă lui Trump o marjă de manevră semnificativă pentru a-și urma agenda politică.

Cu această victorie, care marchează probabil al doilea său mandat după președinția din 2016-2020, se așteaptă ca Trump să mențină impozitele scăzute pentru corporații și persoanele fizice bogate și să crească tarifele la importurile străine.

„Ne vom repara frontierele”, a declarat Trump în primul său discurs după rezultate, adăugând că «America a dat un mandat puternic, fără precedent».

Economiștii sunt în mare parte de acord că tarifele comerciale ale lui Trump, împreună cu reducerile de impozite și o poziție fermă privind imigrația, sunt de natură să determine creșterea prețurilor de consum. Acest lucru ar putea determina Rezerva Federală să adopte o politică monetară mai restrictivă, susținând în continuare dolarul.

Euro suferă cea mai proastă zi de la izbucnirea COVID-19

Euro a scăzut cu 1,75% până la 1,0740 $ la ora 8:00 CET, fiind pe cale să înregistreze cea mai proastă zi din martie 2020. Un indice al dolarului care urmărește puterea dolarului în raport cu un coș de valute majore a crescut cu 1,5%.

Alte monede, inclusiv yenul japonez, dolarul australian și lira sterlină, au slăbit de asemenea, yenul scăzând cu 1,5%, dolarul australian cu 1,4%, iar lira sterlină cu 1,3%.

Monedele din Europa Centrală și de Est au înregistrat o scădere de 2,4% a forintului maghiar, de 2% a coroanei cehe și de 1,9% a zlotului polonez.

Între timp, yuanul chinez și peso-ul mexican au scăzut cu 1,2% și, respectiv, cu peste 3%, influențate de așteptările privind politici comerciale și de frontieră mai stricte.

„Reacția de pe piețele valutare a fost un dolar puternic pe toate planurile. Ne așteptăm la o perioadă prelungită de supraperformanță a dolarului”, a scris Francesco Pesole, analist forex la ING Group.

Acțiunile americane și mondiale cresc, în timp ce China alunecă

Victoria lui Trump a alimentat creșterile futures ale acțiunilor americane, contractele futures S&P 500 urcând cu 2%, indicând o deschidere potențială record.

Piețele par optimiste, așteptându-se la o ușurare a creșterii impozitului pe profit propusă de Kamala Harris și minimalizând riscurile potențiale pentru creșterea globală generate de tarifele mai mari impuse de SUA.

În Asia, indicele Nikkei 225 din Japonia a crescut cu peste 3,4%, în timp ce indicele Hang Seng și Shanghai Composite din Hong Kong au scăzut cu 2,5% și, respectiv, 1,1%, reflectând îngrijorările legate de potențialele restricții comerciale impuse Chinei.

În Europa, acțiunile rusești au fost cele mai performante, indicele MOEX urcând cu 2,5%, pe fondul speranțelor că administrația Trump ar putea relaxa sancțiunile economice împotriva Rusiei.

Piețele europene au deschis în mare parte în creștere. Indicele extins Euro STOXX 50 a crescut cu 0,5%, indicele olandez AEX cu 0,8%, indicele francez CAC 40 cu 0,6%, indicele german DAX cu 0,5%, iar indicele italian FTSE MIB cu 0,3%. Indicele IBEX 35 al Spaniei a fost cel mai neobișnuit, scăzând cu 0,7%.

Sectorul financiar european a condus câștigurile, cu Unicredit, Deutsche Bank, Societe Generale, AXA și BNP Paribas, toate în creștere la deschidere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE