O istorie a dramelor omenirii, dar și a sensibilității, a nevoii de comunicare și de afecțiune. Este, pe scurt, descrierea spectacolului de dans „Eterna Reîntoarcere”, prezentat la Festivalul de Teatru de la Sibiu. Artiștii belgieni care au susținut spectacolul recunosc că acesta a fost inspirat din perioada de izolare, din anii 2020-2021.
Spectacolul a fost jucat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
Supraviețuitori ai istoriei, personaje bântuite de trecut, de haos și de războaie, animate de pasiuni stranii sau blocate în propriile neputințe. Sunt personajele unui spectacol de dans care nu te lasă indiferent. Dimpotrivă. Te urmărește chiar și după căderea cortinei. Spectacolul a fost jucat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu de compania Mossoux-Bonté din Belgia.
Patrick Bonte, regizor: „Ideea piesei este că personaje care vin din negura vremurilor, care au trăit toate dezastrele omenirii, dar și bucuriile vieții, se întorc în anumite epoci din istorie, simțind încărcătura istoriei. Și aceste personaje încearcă să rămână în realitatea noastră, dar, în același timp, sunt extravagante, cu privirea mereu spre trecut, dar și spre prezent. De aici, sentimentul straniu.”
”Piesa este și despre nevoia de a comunica”
Nicole Mossoux, coregraf: „Piesa este și despre nevoia de a comunica, de a fi în contact cu ceilalți. Cred că este despre nevoia de dragoste, un sentiment atemporal.”
Dorian Chavez, dansator: „Suntem fiecare pe culoarul său, izolat, abia dacă ne vedem. Avem senzația că suntem singuri, cu toate că știm că ceilalți sunt lângă noi. Este un fel de a transmite ideea că suntem izolați, dar mereu aproape de ceilalți.”
Frauke Marien, dansatoare: „Stăm aliniați, pe culoare diferite. Uneori, în această piesă, ne simțim foarte singuri. Chiar dacă știm că suntem toți într-un același univers, totuși ne simțim departe de ceilalți. E dificil, da.”
Colline Libon, dansatoare: „Este adevărat că această piesă a fost marcată de izolarea din pandemie. Eram împreună, dar, în același timp, voiam să intrăm în contact cu ceilalți. Era această nevoie de apropiere în perioada izolării.”