Mișcarea islamistă Hamas a lansat, sâmbătă, cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, într-un asalt surpriză care a combinat oameni înarmați care au traversat granița cu un baraj puternic de rachete din Fâșia Gaza, potrivit Reuters. Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă asupra Israelului din Fâşia Gaza palestiniană.
Numărul total al morților a trecut de 1.000, în mai puțin de 48 de ore, în conflictul dintre Israel și Hamas.
Dacă vă aflați în zonă sau ați rezervat o călătorie în Israel, iată cele mai recente recomandări oficiale de călătorie.
Este sigur să călătorești în Israel?
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află sau tranzitează acest stat să urmeze instrucțiunile autorităților locale, să se adăpostească în clădiri și, când situația va permite, părăsirea țării. Totodată, MAE atenționează cetățenii români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria.
Trebuie să fiți deosebit de precauți atunci când vizitați aceste zone și să călătoriți numai dacă este esențial.
Recomandări generale
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. MAE recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Statul Israel:
- Să poarte asupra lor documentele de identitate în original și să manifeste maximum de atenţie la punctele militare israeliene de control, având în vedere că neînţelegerea şi nerespectarea procedurilor pot avea consecinţe serioase;
- Să manifeste prudenţă în alegerea traseelor şi localităţilor, în cazul călătoriilor pe cont propriu;
- Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
- Să manifeste atenție în zonele publice;
- Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
- Să urmărească măsurile locale de apărare civilă care sunt în vigoare (www.oref.org.il);
- Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în autovehicule.
Cum pot contact cetățenii români autoritățile?
Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Statul Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS.
"Călătoreşte în siguranţă" permite cetățenilor români:
- Să afle informaţii despre ţara de destinaţie: condiţii, recomandări şi alerte de călătorie, misiuni diplomatice româneşti în ţara în care călătoresc;
- Să poate fi alertați în cazul în care apar situații speciale în țara în care se află;
- Să poată alerta cea mai apropiată misiune a României în caz de urgență;
- Să afle rapid care sunt procedurile în cazul unor incidente (accident, îmbolnăvire, pierdere de acte etc.) sau alte informaţii utile.
Românii care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.
Există zboruri spre și dinspre Israel?
Aeroportul internațional din Tel Aviv - principalul nod de călătorie din țară - este încă în funcțiune, dar multe companii aeriene au anulat sau au deviat serviciile.
Companiile americane United Airlines, Delta Airlines și American Airlines au suspendat zborurile, în timp ce operatorii europeni, inclusiv Lufthansa, AirFrance și Finnair din Finlanda, au fost, de asemenea, oprite.
EasyJet a anulat duminică și luni zborurile către Tel Aviv și a declarat că își ajustează orele de zbor în următoarele zile.
"Toți clienții afectați de anulări sunt eligibili pentru o rambursare, un voucher sau un transfer gratuit către un nou zbor", a declarat un purtător de cuvânt al companiei aeriene.
Zborurile Wizz Air care se îndreptau spre Israel când a început ofensiva au fost redirecționate spre Larnaca, principalul aeroport de pe insula Cipru. Zborurile spre și dinspre Tel Aviv au fost anulate până la noi ordine.
Compania portugheză TAP a suspendat luni zborurile și oferă rambursări sau reprogramări fără costuri suplimentare.
Compania aeriană israeliană El Al spune că operează în conformitate cu instrucțiunile forțelor de securitate și că zborurile se desfășoară "conform programului".