Escalada schimbă viețile a zeci de copii din Valea Jiului. Chiar dacă nu este un sport la îndemâna oricui, elevii din cartierul Dallas, din orașul minier Vulcan, au ajuns să îl practice cu ajutorul unui brazilian și al soției sale care au venit în urmă cu zece ani în România. Le-a plăcut aici și nu au mai plecat.
În jurul sălii pe care au deschis-o în cartierul care poartă numele orașului american și al unui serial celebru în anii `90, activiștii nu îi învață pe copii numai să se cațăre, ci încearcă să construiască o comunitate. Vara aceasta le-au pregătit celor mici o tabără de cățărare, unde stau la cort și învață lucruri practice. Este unul dintre primii pași pe care zona, considerată defavorizată, îi face în procesul său spre o tranziție justă.
Aproape 70 de copii cu vârste între 8 și 18 ani au mers în tabăra din acest an. Nu s-au cățărat însă tot timpul. Aici au avut și o serie de activități educative, inclusiv un curs de igienă dentară.
El este Cristi, are 10 ani și iubește matematica, fotbalul și șahul. Tabăra este pentru el, ca și pentru ceilalți copii, un mod de a evada din cartierul gri în care locuiește.
Cristi: Ne jucăm, mâncăm, învățăm. Am avut un curs. Am învățat să ne spălăm pe dinți.
Copil: Îmi place cel mai mult că mă joc cu copiii, că ne jucăm seara pe lângă corturi, îmi place că stăm la foc.
Jurnalist: Vă și cățărați?
Copil: Da, doar că azi am vrut să stau. Nu e așa greu dacă știi manevrele.
Janelle Silva, organizator tabără: Această tabără e una de cățărat - în fiecare zi mergem la stâncă. E specială, pentru că e o natură foarte frumoasă. Nu este nici semnal de telefon. Copiii sunt deconectați de la telefon. Tabăra este un loc unde ne conectăm unii cu alții și ne conectăm și cu natura, practicăm și sport.
Emanuel Trifan, trainer igienă orală: I-am învățat pe copii de ce trebuie să se spele pe dinți, care sunt pașii pe care trebuie să îi facă și chiar o demonstrație cu ei.
Copiii învață într-o sală de sport amenajată într-o fostă centrală termică și pusă la dispoziția comunității de primărie
Tot aici au și ore de lectură, învață croitorie, balet, muzică și primesc chiar lecții de educație financiară. Activiștii le dau elevilor o mână de ajutor și cu temele și proiectele de la școală. Regulile sunt foarte clare: pentru a fi primiți la sală, tinerii trebuie să aibă prezențe la școală și note de trecere.
Felipe Silva, organizator tabără: Sunt alți copii care sunt împreună cu noi și se vede în fiecare zi o schimbare în viața lor. A început să se vadă schimbarea în toți copiii din zonă și parcă s-a schimbat comunitatea, într-un fel. Sunt respectuoși, au grijă de ce au în jurul lor. Ne bucurăm de ei.
”Mă aflu chiar în fața sălii de cățărare din cartierul Dallas. Aici, zeci de copii se antrenează în fiecare zi, iar sala de cățărare îi ajută - nu doar să fie mai buni la sport, ci și să citească și să se țină de școală”, transmite Ioana Oancea, jurnalist Euronews.
De-a lungul timpului, pe la sala de cățărare au trecut sute de copii. Chiar dacă unii au părăsit Valea Jiului și chiar țara, anii de escaladă și-au pus amprenta asupra destinelor lor. Unii au fost cooptați chiar în lotul național de escaladă.
Felipe Silva, organizator tabără: Este un copil care e în Anglia. A devenit prietenul meu. A fost împreună cu noi. A fost și la sala de cățărat, de la început cu noi. Și fratele lui se cațără și sunt foarte buni. Sunt în lotul național. Sunt și alții care au rămas cu noi. Se cațără și cățăratul a devenit parte din viața lor. Nu a fost un lucru pe care l-au lăsat și au plecat. Țin legătura cu noi.
Valea Jiului are nevoie de mai multe astfel de proiecte care să genereze locuri de muncă și să întărească rolul comunităților locale
Numai pentru județul Hunedoara, Programul pentru Tranziție Justă al Comisiei Europene are disponibile 525 de milioane de euro.
Dan Dobre, reprezentant Bankwatch România: Tranziția justă în Valea Jiului a fost până acum în faza de planificare. Ne află în momentul în care așteptăm implementarea reală a proiectelor. Până acum consultările au fost foarte bine făcute, au fost incluși toți actorii relevanți din Valea Jiului. Sperăm ca și de acum înainte toate comunitățile afectate să fie incluse. Proiecte precum cel de la Fără limite sunt foarte importante pentru a ne asigura că viitorul Tranziției juste are oameni și are un viitor real prin copiii cu care aceștia lucrează.
În total, Comisia Europeană va aloca peste 2,5 miliarde de euro pentru cele șase județe care se pregătesc pentru tranziția justă.