În luna mai, energia eoliană și solară a produs la nivelul Uniunii Europene mai multă energie decât toți combustibilii fosili la un loc, potrivit grupului de reflecție în domeniul energiei Ember.
Este pentru prima dată într-o lună când aceste surse regenerabile au produs mai multă energie, aproape o treime din energia electrică a blocului comunitar provenind din surse eoliene și solare. Combustibilii fosili au generat un nivel record de 27 %.
"Tranziția energiei electrice din Europa a intrat într-un ritm accelerat. Energia curată continuă să doboare record după record.", spune Sarah Brown, liderul Ember pentru Europa, pentru Euronews.com.
Care este situația în România
Țara noastră are cel mai mare potențial eolian din Europa de Sud‑Est și anume 14.000 MW. În anul 2009, mai mulți investitori au solicitat investiții pentru 12.000 MW, însă până în 2022 puterea instalată este de 3.000 de MW. Un studiu realizat de Bănca Erste a dovedit faptul că regiunea Dobrogea este pe locul doi în Europa, după Scoția, la potențialul de producție a energiei eoliene.
Cei 3.000 de MW reprezintă 16,5% din puterea totală instalată în România în capacitățile de producție de energie electrică, potrivit datelor ANRE.
Mai mult decât atât, pe 29 aprilie, țara noastră a reușit să fie lider european în ceea ce privește utilizarea energiei eoliene, procentul României fiind de 37%, iar pe locurile următoare s-au situat Germania (21%) şi Spania (20%). În primele zece ţări din Europa au mai fost Belgia (18%), Danemarca (16%), Lituania (16%), Grecia (15%), Austria (14%), Olanda (12%) şi Muntenegru (11%).
În ceea ce privește energia solară, la finalul anului 2022, România avea o capacitate instalată de 1538 MW de parcuri de panouri fotovoltaice, iar aproape jumătate din această capacitate este instalată în regiunea Muntenia (730 MW), ca urmare a condițiilor optime din punct de vedere geografic.
În plus, la nivel național, la 1 ianuarie 2023 existau peste 40.000 de prosumatori cu o putere instalată totală de 423 MW, iar autoritățile se așteaptă că numărul acestora să depășească pragul de 100.000 până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a interesului pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, fondurile din acest an epuizându-se în doar câteva minute.
Energia eoliană și cea solară vor deveni "coloana vertebrală" a energiei electrice din UE în acest an
Vestea vine în contextul în care Italia a declarat săptămâna aceasta că ar putea închide centralele sale electrice pe cărbune până în 2024 - cu un an mai devreme decât era prevăzut - dacă prețurile la gaze rămân scăzute.
Cu toate acestea, utilizarea gazului este și ea în scădere, analiza Ember Europe Electricity Review din ianuarie arătând că energia eoliană și cea solară au devenit pentru prima dată principala sursă de energie electrică din UE în 2022.
Cantitățile record de energie eoliană și solară nouă au ajutat blocul să evite "tripla criză" a restricțiilor privind livrările de gaze rusești, problemele cu energia hidroelectrică din cauza secetei și întreruperile nucleare neașteptate.
"Nu numai că energia pe bază de cărbune a stabilit noi minime, dar și gazele se prăbușesc. UE este pe cale să înregistreze o prăbușire uriașă a energiei fosile în acest an, pe măsură ce energia eoliană și cea solară apar ca fiind coloana vertebrală a viitorului sistem de electricitate.", spune Brown.