Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emil Hurezeanu îi dă replica lui Elon Musk după postarea despre România. „Trebuie să tragem toate concluziile anulării primului tur al alegerilor prezidențiale”

Mesajul publicat de Elon Musk prin care susține că România „merită suveranitatea ei” nu poate fi asimilat unor „amenințări”, ci sunt „puncte de vedere”, a declarat ministrul de Externe al României, la Euronews România. De asemenea, Emil Hurezeanu a punctat că „trebuie să tragem toate concluziile anulării primului tur al alegerilor prezidențiale” pentru a preveni repetarea unor situații asemănătoare la alegerile prezidențiale din luna mai.

Invitat în emisiunea „Euronews Acum” de la Euronews România, Emil Hurezeanu a fost întrebat despre mesajul transmis de Elon Musk, oficial al administrației Trump, prin care a transmis că „România merită suveranitatea ei”.

În acest context, Hurezeanu a amintit că nu este prima oară când miliardarul își exprimă „fără complexe simpatia” față de politicieni de extrema dreaptă.

„Nu sunt noutăți. Musk a intervenit și în viața politică germană, exprimându-și direct, fără complexe simpatia pentru un anumit politician care nu e neapărat pe placul actualei coaliții de la Berlin. Există apoi în discursul vicepreședintelui Vance și în luările de poziție ale americanilor de frunte un fel de laitmotiv; avem nevoie de restabilirea comunicării între elite și baza societăților. Acest dialog a fost oprit și democrația adevărată a avut de suferit. Până la un punct putem fi de acord cu asta”, a declarat Emil Hurezeanu, la Euronews România.

Hurezeanu: „Specularea sau capitalizarea unor slăbiciuni contextuale într-o anumită societate, într-un moment sensibil al democrației pot să fie și riscante”

„Am citit, de exemplu, articolul unui celebru ziarist, unul dintre cei mai talentați ziariști germani Henryk Broder care spunea: amestecul în afacerile interne ale unei alte țări era un delict, un casus belli, în timpul comunismului.

Amestecul în treburile interne într-o lume deschisă sau faptul că cineva altă o altă părere din afară despre ceea ce ți se întâmplă ție în țară ar fi binevenit, ar fi constructiv pentru democrație. Până la un punct, cred și eu asta, dar incitarea, specularea sau capitalizarea unor slăbiciuni contextuale într-o anumită societate, într-un moment sensibil al democrației pot să fie și riscante.

Nu sunt amenințări. Sunt puncte de vedere și noi trebuie să tragem toate concluziile anulării primului tur al alegerilor prezidențiale, să le comunicăm și să explicăm, și în același timp să ne pregătim să prevenim repetarea unei situații asemănătoare la alegerile care vin”, a punctat ministrul de Externe.

Pentru a preveni influențe ale Rusiei, Hurezeanu consideră că este nevoie să „să prevenim și să controlăm situația în așa fel încât operațiunile maligne de manipulare, de interferență ilegale care pot trimite și la amestecurile unui start terț să nu mai existe.”

Hurezeazu, după criticile vicepreședintelui american J.D Vance: Nu există nicio democrație foarte puternică

Întrebat despre afirmațiile vicepreședintelui american J.D Vance despre anularea alegerilor din România, Hurezeanu a precizat că „nu există nicio democrație foarte puternică” și chiar în regimuri democratice există „mutații, multă mânie și un potențial de violență”.

Nu există nicio democrație foarte puternică. Ceea ce am observat în ultimii ani și în țări cu veche și solidă democrație, cu o pânză de siguranță, densă și verificată, s-a observat că există derapaje în democrații, există mutații în democrații, există multă mânie, există un potențial de violență necunoscute înainte, chiar și în democrațiile vechi și solide.

Asta cu cine are o democrație mai fragilă și înseamnă că voi o aveți o democrație fragilă pentru că nu ați rezistat, aș spune că se poate aplica chiar și în cazul Statelor Unite, în cazul Franței, în cazul Germaniei. Asistăm la mari disrupții, la mari frământări, la demonstrații majore.

Nu au fost câteva sute de mii de dolari, după știința mea. Au fost dovezi care vorbeau de milioane de euro sau de dolari. S-a creat un regim de inegalitate funciară a șanselor celorlalți candidați procedându-se în felul acesta. Sub radar s-au folosit mijloace pe care ceilalți candidați nu le-au avut. E o formă de viciere a alegerilor”, a explicat Hurezeanu.

„Oricare ar fi rezultatul, mai bine să nu anulezi alegeri”

Toate lucrurile acestea s-au comunicat serviciilor omoloage, s-au comunicat și SUA și în interiorul UE. E adevărat, nu în toate țările lumea are aceeași părere despre anularea unor alegeri. Oricare ar fi rezultatul, mai bine să nu anulezi alegeri. Poate suntem de acord cu asta, pentru că democrația are propriul ei metabolism.

Dacă la un moment dat vrea asta, nu o putem constrânge să procedeze altfel, dar atunci când există dovezi, când există mijloace ce nu țin de legalitatea democratică, de legalitatea electorală a procesului electoral, atunci cred că statul, prin instanțele lui judiciare, prin CCR, poate să ia aceste hotărâri care să facă parte tot din legalitate, până la repararea sistemului democratic”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE