Miliardarul american Elon Musk, care urmează să dețină o funcție importantă în viitoarea administrație a președintelui ales al SUA, Donald Trump, continuă disputa cu politicienii europeni.
De această dată subiect de acuzații a ajuns situația politică din România și anularea alegerilor prezidențiale, pe motiv de interferențe externe.
Recent, mai mulți lideri europeni, printre care președintele Franței și premierul Marii Britanii, l-au acuzat pe Musk de implicare directă în politica țărilor europene, inclusiv în alegerile federale din Germania de luna viitoare.
Totul a început de la declarația fostului comisar european Thierry Breton la o televiziune franceză.
Politicianul sugera că, în cazul în care se vor constata interferențe externe în alegerile parlamentare din Germania, autoritățile europene ar trebui să acționeze, inclusiv pe modelul României. Problema este însă în subtilitățile limbii franceze și traducerea inexactă în engleză a declarației lui Thierry Breton.
Expresia ”Au făcut-o în România”, a fost tradusă de unele conturi de social media, inclusiv din România, drept ”Am făcut-o în România”.
Traducerea a fost însoțită și de textul „Un fost comisar european recunoaște că UE a fost responsabilă pentru anularea alegerilor din România”. Iar Elon Musk a redistribuit postare și l-a acuzat pe fostul comisar european de comportament tiranic.
Ce a spus, de fapt, comisarul? Într-un interviu acordat unui post de televiziune francez, Thierry Breton a avertizat asupra pericolului implicării lui Musk în afacerile interne ale Uniunii Europene.
Mai mult, fostul comisar a făcut apel la calm și la respectarea reglementărilor existente în blocul comunitar și a avertizat că autoritățile pot lua măsuri în caz contrar.
„Vă aplicăm legile în Europa, atunci când acestea riscă să fie eludate și dacă nu sunt aplicate, ar putea duce la interferențe.
Au făcut-o în România și, evident, va trebui făcut, dacă va fi necesar, și în Germania”, a concluzionat Breton în interviu.
După acuzațiile lui Musk, fostul comisar european i-a răspuns pe rețeaua X. Uniunea Europeană nu are niciun mecanism de anulare a vreunor alegeri oriunde în UE, a scris acesta.