Un elev din Apahida, județul Cluj, a ajuns la spital după ce a consumat un pliculeț cu nicotină și un energizant. Incidentul a avut loc la doar o zi după ce proiectul de lege care interzice comercializarea pliculețelor cu nicotină către minori a trecut de Parlament. Toxicologii avertizează că aceste noi produse pot fi mai nocive decât cele clasice, din tutun, iar pentru minori pot fi chiar letale.
Andreea Vișan, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj: ”Polițiștii Biroului Siguranță Școlară, aflați într-o unitate de învățământ din localitatea Apahida, au fost anunțați de către un cadru didactic despre faptul că un elev al școlii acuză stări de rău.
Elevul, care ar fi menționat că a consumat nicotină și o băutură energizantă, a fost preluat ulterior de un echipaj medical și transportat la spital în vederea efectuării investigațiilor medicale de specialitate. În acest context, nu au fost identificate substanțe interzise prevăzute de legislația în vigoare”.
Adolescentul de 15 ani a început să se simtă rău în timpul orei de sport.
Ioan Ivașcu, directorul școlii gimnaziale ”Ștefan Pascu” din Apahida: ”Domnul profesor a anunțat de urgență asistenta medicală care a intervenit și a acordat primul ajutor. Având în vedere că nu a fost stabilizat, s-a anunțat serviciul 112 de urgență care s-a deplasat în timp util la unitatea de învățământ. Discutând cu elevii, dirigintele a descoperit că o elevă i-a dat acelui elev care acuza în stare de rău un plic, un pliculeț cu nicotină”.
Daniela Dreghiciu, purtător de cuvânt UPU Pediatrie Cluj: ”Copilul a fost adus de către echipajul ambulanței cu starea generală bună, conștient, stabil. Este vorba de un copil de 15 ani care a fost evaluat după consum de nicotină”
Toxicolog: Energizantele nu fac decât să crească riscul de toxicitate la nivelul creierului
Toxicologii avertizează că noile pliculețe cu nicotină sunt riscante, mai ales pentru minori, deoarece pot conține o cantitate foarte mare de substanță. În combinație cu energizantul pe care adolescentul îl consumase, efectul a fost și mai puternic.
Radu Țincu, toxicolog: ”Ceea ce poate pune în pericol viața unui pacient care supradozează nicotina este afectarea neurologică și cardiovasculară.
Același lucru îl realizează și băuturile energizante, faptul că ele au cofeină, faptul că au aminoacizi care intră în sinteza unor substanțe care stimulează activitatea cerebrală nu fac decât să crească riscul de toxicitate la nivelul creierului”.
Comercializarea pliculețelor cu nicotină este interzisă de o directivă europeană, însă aceasta se referă la un anumit tip, denumit „snus”. Pe piață au apărut însă noi produse, așa-numitele pouch-uri cu nicotină.
Specialiștii în sănătate sunt îngrijorați că acestea, fiind încă prea puțin studiate și reglementate, ar putea fi, la rândul lor, nocive. Deocamdată, în România sunt disponibile diferite variante de pliculețe cu nicotină, inclusiv snusurile, aproape în orice magazin de specialitate.
Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews România: ”Haideți să vedem cât de ușor este pentru un minor să intre în posesia unui pliculeț cu nicotină. Pe acest site, de exemplu, care are sediul chiar în Cluj Napoca, este suficient să confirmi că ai peste 18 ani, după care ai acces la o gamă variată de produse cu nicotină. Selectezi produsul, finalizezi comanda, iar acesta îți va fi livrat la adresa selectată”.
Un proiect de lege care a trecut deja de Parlament reglementează vânzarea cître minori a produselor pe bază de tutun. Dacă legea va fi promulgată, pliculețele cu nicotină vor fi incluse pe lista produselor interzise pentru cei sub 18 ani.