Jumătate de ţară este acum sub avertizare de ploi și viscol. În Dobrogea este valabil un cod portocaliu de vreme severă. La noapte, va ninge și în București.
Jumătate din Românie este acum sub avertizare de ploi și viscol. În Dobrogea, unde este un cod portocaliu de vreme rea, vântul va bate cu aproape 70 de kilometri pe oră. La noapte, va ninge și în Capitală.
Avertizări ANM
Cod galben: între 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00. Fenomene vizate: intensificări ale vântului, viscol, precipitații însemnate cantitativ. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova precum și în sudul și estul Transilvaniei vor fi precipitații, sub formă de ninsoare la munte, iar în restul zonelor va ploua, apoi treptat, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor fi de 25...35 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60...75 km/h, vor fi intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.
Cod portocaliu de precipitații abundente: între 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00. Zone afectate: județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța. În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța vor fi precipitații abundente, se vor acumula 50...60 l/mp și izolat 70 l/mp.
Cod portocaliu de viscol: între 26 noiembrie, ora 02:00 – 26 noiembrie, ora 16:00. Zone afectate: județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău, precum și Carpații Meridionali și de Curbură. În intervalul menționat în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale în general de 85...90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90...110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
Sursa: meteoromania.ro
Mihai Huștiu meteorolog ANM: „Așteptăm, pe deoparte, precipitații abundente în partea de sud-est, 50-60 litri pe mp și, izolat, peste 70 de litri. De asemenea, de la noapte, de la ora 02:00, viscol puternic, viscol de cod portocaliu în sudul Moldovei, în Bărăgan și în Dobrogea. Pe măsură ce acest ciclon se va îndepărta, vremea se va ameliora începând cu mâine după-amiază, mâine seară, și de mâine noapte ninsorile încetează în mare parte din țară. De asemenea, și vântul va slăbi din intensitate și începem săptămâna cu o vreme mult mai bună, dar rece. Temperaturile vor scădea, vom avea un început de săptămână cu temperaturi coborâte, minime negative în întreaga țară, spre -8, -9° în depresiuni”.
„Săptămâna viitoare, vom avea din nou alternanțe termice, aceeași circulație foarte rapidă la nivelul continentului și vom avea, practic, o încălzire ușoară marți, în partea de sud-est, însă, alte precipitații vin de această dată dinspre Europa Centrală, dinspre bazinul Mării Mediterane. Vor fi iarăși mai ales ninsori la munte, iar în celelalte zone joase de relief mai ales ploi și lapoviță. De 1 decembrie, datele de acum arată o încălzire a vremii. Temperatura ar putea să depășească din nou 10-12° mai ales în sudul și sud-estul țării”.
Măsuri dispuse de IGSU în contextul avertizărilor meteorologice
La nivelul județelor aflate sub incidența codurilor de vreme severă, peste 4.000 de pompieri cu aproape 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale, pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot pune în pericol viața și bunurile.
Astfel, în contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor privind producerea unor fenomene meteorologice periculoase determinate de precipitații abundente și viscol, care vizează mai multe județe din țară, IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.
Începând cu ora transmiterii avertizărilor, la nivelul IGSU și unităților din județele vizate de vremea neprielnică vor fi activate grupele operative şi suplimentate rezervele de personal, pentru optimizarea misiunilor de răspuns.
Potențialele misiuni de căutare-salvare a persoanelor pot fi optim acoperite cu 40 autovehicule şenilate, 71 autospeciale pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), 32 autofreze pentru deblocarea drumurilor, 919 autospeciale de intervenție la incendii și 360 autospeciale SMURD.
Totodată, în sprijinul forțelor locale de intervenție vor fi dislocate personal și tehnică din alte județe.
Sursa: comunicat IGSU
Recomandări:
❗ Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
❗ Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
❗ Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;
❗ Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
❗ Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Sursa: comunicat IGSU