Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eclipsa de lună în Europa: Marți noapte puteți vedea o superlună, o lună de recoltă și o eclipsă parțială în același timp

Cerul Europei va prezenta un alt eveniment cosmic remarcabil în zorii zilei de miercuri, când o lună plină va reuni o eclipsă parțială de lună, o superlună și o lună de recoltă.

O eclipsă de lună are loc numai în timpul fazei de Lună plină, când Pământul trece direct între Soare și Lună.

Eclipsa va fi parțială, ceea ce înseamnă că doar o parte din Lună va trece prin umbra Pământului, care „crește și apoi se retrage fără a acoperi vreodată în întregime Luna”, potrivit NASA.

Acest eveniment va cuprinde o eclipsă de lună, o superlună și o lună de recoltă, toate având loc în același timp.

O superlună are loc atunci când Luna atinge punctul cel mai apropiat de Pământ de pe orbita sa, ceea ce o face să pară mai mare și mai strălucitoare decât de obicei.

Această superlună coincide cu Luna Recoltei, care este Luna plină cea mai apropiată de echinocțiul de toamnă, care are loc pe 22 septembrie în acest an.

Denumirea de „Lună a Recoltei” provine din asocierea sa tradițională cu recolta de toamnă, deoarece îi ajută pe fermieri să lucreze mai târziu în noapte datorită luminii luminoase a lunii.

Când puteți vedea eclipsa în Europa?

Eclipsa va fi vizibilă în unele părți din America de Nord, America de Sud, Europa și Africa, în funcție de condițiile meteorologice.

În Europa, eclipsa parțială de Lună va începe miercuri la ora 2.41 AM CET, când Luna va începe să intre în umbra exterioară a Pământului.

La început, întunecarea Lunii va fi foarte subtilă și greu de observat.

Pe măsură ce Luna se va adânci în umbra Pământului, întunecarea va deveni mai vizibilă în jurul orei 4.13 AM CET, când marginea superioară a Lunii va intra în cea mai întunecată parte a umbrei.

Eclipsa va atinge apogeul la ora 4.44 AM CET, când doar aproximativ 8 % din Lună va fi acoperită de umbra cea mai întunecată, numită umbra.

Acesta este și momentul în care eclipsa va căpăta o culoare brun-roșcată, denumită în mod obișnuit Luna sângerie.

Întregul eveniment va dura patru ore și șase minute, în timp ce eclipsa parțială mai dramatică va dura puțin peste o oră.

Spre deosebire de eclipsele solare, eclipsele de lună pot fi văzute cu ochiul liber, astfel încât nu va fi nevoie de niciun echipament special pentru a le observa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE