DNA redeschide dosarul de corupție de la ISU Prahova. Inspectoratul a fost anchetat pentru felul în care a verificat autorizația de incendiu a pensiunii.
ISU Prahova nu are detalii despre ancheta DNA. Purtător de cuvânt: ”Nu am aceste detalii”
În direct la Euronews România, Andreea Ursachi, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, a declarat că nu are detalii despre ancheta desfășurată de procurorii DNA la instituția pe care o reprezintă.
”Nu am aceste detalii. Mă voi informa. Am stat ieri până noaptea. Nu sunt în măsură să dau răspunsuri în acest moment”, a afirmat , Andreea Ursachi.
Căutarea persoanelor date dispărute în urma incendiului de la complexul ”Ferma Dacilor” continuă și miercuri.
”În acest moment se continuă căutările. Au căutat peste noapte, am avut acolo forțe fără întrerupere. Peste noapte, au fost acolo cinci mașini de stingere în continuare și un număr de 15 subofițeri și un ofițer care au continuat să caute fără încetare, însă de la găsirea celei de-a șasea victime, în cursul serii, peste noapte nu au mai fost găsite victime în urma incendiului de ieri”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a ISU Prahova.
Reprezentant ISU Prahova: ”Despre lucruri de culise este foarte greu să mă pronunț”
Întrebată dacă șefii ISU Prahova au participat în anul 2019 la petreceri organizate la complexul ”Ferma Dacilor” din Tohani, unitate fără autorizație de securitate la incendiu și fără autorizație de construire, Andreea Ursachi a spus că la acel moment instituția avea o altă conducere.
”Am văzut această știre care a circulat începând de ieri. Nu mă pot pronunța eu. Conducerea s-a schimbat. Nici măcar eu însămi nu eram pe această poziție la acel moment și ar fi foarte greu să vorbesc despre niște fapte pe care le-au făcut niște oameni pe care personal nici nu i-am cunoscut.
Dacă se dovedește că s-a întâmplat așa ceva, nu este o chestiune față de care eu să mă pronunț, să spun dacă a fost sau nu așa... Despre lucruri de culise este foarte greu să mă pronunț”, a concluzionat ea.
Știrea inițială:
Complexul turistic făcut scrum marți dimineață nu avea autorizație la incendiu. O recunoaște tocmai Insepectoratul pentru Situații de Urgență Prahova. Șase persoane și-au pierdut viața.
Iar prefectul județului nu știe să spună, dacă localul avea sau nu autorizație de funcționare. Momentan strânge de la primărie toate documentele pe care le va înainta echipei care cercetează cazul.
”Din datele efectuate la prima oră în baza unității noastre nu a fost emis acest document. Încă verificăm corespondența purtata cu dumnealui cu primăria să vedem ce alte documete a depus dacă au fost petiții. Una dintre neregulile identificate la acel moment nu a fost pusă la dispoziție. Momentul punerii în funcțiune înseamnă când trebuie, dacă trebuia solicitată sau nu autorizația de securitate la incendiu.”, a declarat locotenent Șandru Răzvan, inspector ISU Prahova.
Autoritățile spun că acum verifică documentațiile firmei și că acestea vor fi înaintate echipei care cercetează tragedia din Tohani.
Expertul tehnic, președintele Asociației Pentru Securitatea la Incendiu a Construcțiilor a explicat pentru Euronews că pensiunea din satul Tohani avea mai întâi nevoie de autorizație împotriva incendiilor ca să obțină mai apoi avizul de funcționare turistic.
”Dacă vorbim de legislația în vigoare pot să vă spun că pentru opertatorii de turism care au mai mult de 8 camere, 16 locuri, aceștia se încadrează la necesitatea obținerii avizului și a autorizației de securitate la incendiu.
Acest lucru ține în mare parte și de hotărârile care stabilesc condițiile de autorizare a afacerilor pe plan local. Înainte de punerea în funcțiune se solicită o vizita de la ISU pentru obtinerea autorizației de securitate la incendiu, dar asta se poate face doar după ce e gata investiția, avizul e pe baza unui proiect.”, a declarat expertul.
Pompierii sunt cei care decid dacă sunt respectate condițiile legale sau nu pentru edificare construcției. Legislația actyuala are însa nisște limite, spun experții.
DNA a anchetat în trecut felul în care ISU Prahova a verificat autorizația de funționare a pensiunii. Dosarul de corupție a fost închis în martie anul acesta.