Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discuțiile despre ruperea coaliției nasc scandal: "Un pui de lup care latră în pustiu" / "Unii au mintea scurtă. PSD trebuie scos de la guvernare"

Coaliția de guvernare va rezista cel puțin până pe 21 decembrie. Au spus-o atât premierul Marcel Ciolacu, cât și președintele PNL, Nicolae Ciucă. Numai că scandalurile tot mai dese și contrele dintre PSD și PNL continuă să ducă la o întrebare care apare din ce în ce mai des: se rupe Coaliția? Sau trebuie ruptă? Asta după ce vicepreședitele liberalilor, Adrian Cozma a cerut retragerea miniștrilor PNL din Guvern.

În direct la Euronews România, Daniel Zamfir și Adrian Cozma s-au contrat puternic în legătură cu această problemă. Dacă Daniel Zamfir le-a amintit liberalilor de guvernarea de dreapta din timpul pandemiei, Adrian Cozma a adus în discuție celebra ordonanță 13 și cifra de 52% din dreptul actualei datorii publice.

A. Cozma, vicepreședinte PNL: "Grindeanu spune că suntem impostori"

Daniel Zamfir, senator PSD: „Domnul Cozma, de a doua zi de când s-a făcut această alianță la guvernare, cere ieșirea de la guvernare. Chiar acum, domnul Ciucă spune că este exclusă ieșirea PNL de la guvernare. Domnul Cozma se pare că e un pui de lup care latră în pustiu, pentru că nimeni din PNL nu-l ascultă."

Adrian Cozma, vicepreședinte PNL: „Să fac o precizare de nuanță legată de declarația mea, pe care mi-o mențin și cred că trebuie să o discutăm foarte serios în interiorul PNL. Eu am spus așa: după declarațiile făcute și jignirile care mi-au fost aduse la congresul PSD, colegii noștri din guvern cred că ar trebui să se retragă și să nu mai participe la ședințele de guvern până când domnul Grindeanu nu-și dă demisia și PSD nu-și cere scuze public față de președintele PNL și față de toți membrii PNL.

Ori unii au mintea scurtă, ori au memoria scurtă. Ascultați declarația domnului Simonis, care este președinte interimar al Camerei Deputaților. Ascultați-l pe ministrul Transporturilor, Grindeanu, care spune că suntem impostori și că președintele PNL insinua că nu are onoare, adică un general al Armatei române. Aceste lucruri noi trebuie să le trecem cu vederea? Păi nu se poate așa ceva. Eu cred că PSD trebuie scos de la guvernare.

Când se modifică conformația, PSD trebuie să plece, pentru că Marcel Ciolacu nu merită să rămână premier pe perioada campaniei electorale, la ce dezastru a dus România. În al doilea rând, eu îl înțeleg pe domnul Zamfir care, în adâncul sufletului, este de dreapta, el e un călător politic care a fost de dreapta toată viața și acum s-a trezit socialist.

Asta sunteți, așa că nu-mi dați lecții. Ce-i cu ordonanța 13? Toată gașca de la ordonanța 13, care a scos 650.000 de oameni în stradă, cel mai mare asalt! Dezastrele pe care le-ați creat cu domnul Budăi și cu azilele groazei și cu situația de la Sf. Pantelimon, domnul Ciolacu nu a fost în stare să ia nicio decizie."

  • Liderii PNL se reunesc joi, în cadrul BPN, urmând să fie convocat Consiliul Național.
  • Unii lideri PNL susțin că PSD dorește un partid-stat.

De ce nu se poate rupe coaliția PSD- PNL

Daniel Zamfir, senator PSD: „Exclus. Păi cum să iasă PSD de la guvernare? E visul domnului Cozma să iasă de la guvernare și să se alieze cu AUR, pentru că domnia sa, la Satu Mare, a făcut alianță cu AUR. Dar e numai domnia sa. Eu vorbesc în general de PNL. Dacă discutăm persoane, domnul Cozma are o problemă cu mine, că am fost la liberali.

Da, am fost la liberali și sunt foarte bucuros că domnul Orban m-a dat afară pentru că am susținut legea privind plafonarea dobânzii la IFN. Sunt foarte bucuros că am ajuns la PSD și, de la PSD, am reușit ca această lege să fie votată și oamenii să beneficieze de această protecție, pentru că cei de dreapta, care susțin IFN-urile, duseseră oamenii într-o situație imposibilă. Ca să închei eu discuția cum am fost eu de dreapta.

Chestiunea cu ieșirea PSD de la guvernare...să dea afară PNL de la guvernare PSD. Numai dacă ne uităm la o artitmetică parlamentară, în primul rând, PNL a venit în genunchi la PSD, împreună cu președintele Iohannis, să intrăm la guvernare pentru că țara era într-o situație de neguvernat. Am făcut alianța, am stabilizat țara, suntem azi într-o situație economică cu mult mai bună decât cea a guvernului de dreapta.

Sunt doi în PNL: domnul Cozma și domnul Sighiartău, care doresc ca PNL să iasă de la guvernare. Dar eu mă uit ce spune președintele dvs liberal. Sunt niște persoane care caută să bage bățul prin gard. Păi cine să ne scoată de la guvernare? Că ei sunt jumătate, ca număr de parlamentari, decât noi. Astea sunt fițele neterminate ale domnului Cozma."

Adrian Cozma, vicepreședinte PNL: „Sigur, astăzi am discutat cu președintele și se va convoca ședință de birou joi, unde se va discuta cum ne raportăm la PSD. Propunerea pe care o voi face este că nu pot rămâne lucrurile așa, nu putem să mergem mai departe cu cei care au spus că suntem hoți, impostori și au jignit președintele PNL. Nu suntem chiar proști toți.

Domnul Grindeanu trebuie să-și dea demisia, că el este ministrul Transporturilor și cu voturile PNL. Iar PSD să-și ceară scuze public. A spus domnul Grindeanu că suntem impostori, că suntem hoți, că umblăm cu mâinile în buzunarele altora. Evident că nu o să-l lăsăm pe domnul Ciolacu să facă pomeni electorale din fondul de rezervă. Anumite măsuri care ne-au adus în pragul dezastrului. Uitați-vă la datoria publică, am depășit 52%. Toate lucrurile acestea au afectat România, pentru că nu se pricepe."

La Congresul PSD, Sorin Grindeanu a făcut referire la cei din PNL: „Un roi de albine harnice care dau miere, dar, de fapt, stau cu mâinile în buzunarele altora” Sunt, de fapt, niște viespi care își fac cuibul în casele altora și încearcă să-i alunge pe locuitorii de drept. Sunt doar niște impostori, specialiști în politici parazitare.”

Prezent și el la Euronews România, deputatul USR Cristian Seidler a adus în discuție cum au arătat cifrele inflației în ultimii ani, conform datelor de la Institutul Național de Statistică: în 2021 -5% (an pandemic), în 2022 - 13,8%, în 2023 - 10,4%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE