Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discursul lui Rishi Sunak, care a demisionat din funcția de premier al Marii Britanii, și promisiunile lui Starmer

Rishi Sunak, șeful conservatorilor britanici, a demisionat din funcția de premier și a anunțat că se va retrage și de la conducerea partidului imediat ce va fi desemnat un succesor. Reacția vine după ce partidul său a pierdut alegerile parlamentare. Laburiştii au obținut o victorie zdrobitoare la alegerile legislative, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare şi deschizând uşile din Downing Street 10 liderului lor, Keir Starmer.

Rishi Sunak demisionează din funcția de premier al Marii Britanii și renunță și la șefia Partidului Conservator

Înainte de audiența cu Regele Charles al III-lea, pentru a-și anunța retragerea de la guvernare, Rishi Sunak și-a asumat responsabilitatea pentru rezultatele dezastruoase de la alegeri. El a anunțat că Partidul Conservator va exercita în Parlament rolul de opoziție „profesionistă și eficientă”.

Sunak le-a cerut scuze cetățenilor după pierderea catastrofală a alegerilor și a precizat că a auzit „furia și dezamăgirea” alegătorilor și dorința de schimbare. De asemenea, a vorbit despre necesitatea reformării formațiunii politice.

După 14 ani la putere, Partidul Conservator a cedat guvernarea în favoarea Partidului Laburist.

Rishi Sunak, președintele Partidului Conservator: „Ați transmis un semnal clar, că trebuie să se schimbe Guvernul Regatului Unit. Iar judecata dumneavoastră (a alegătorilor n.r.) este singura care contează. V-am auzit furia, dezamăgirea. Îmi asum răspunderea pentru această înfrângere. Tuturor candidaților conservatori și personalului de campanie care au lucrat neîncetat, dar fără succes, le spun: Îmi pare rău că nu am avut rezultate pe măsura eforturilor voastre!

Sufăr pentru colegii care și-au adus o contribuție așa mare comunităților și țării, dar care nu vor mai servi în Camera Comunelor. Le mulțumesc pentru munca asiduă și serviciul adus. În urma acestui rezultat, voi demisiona din funcția de președinte al partidului, nu imediat, ci după ce vor fi gata formalitățile pentru succesorul meu. Este important ca, după 14 ani la guvernare, Partidul Conservator să se reconfigureze, dar și să-și asume rolul crucial din opoziție, cu profesionalism și eficacitate”.

Sunak l-a felicitat, de asemenea, pe Starmer pentru victorie.

Rishi Sunak, președintele Partidului Conservator: „În această meserie, victoriile lui vor fi și ale noastre și îi urez succes lui și familiei sale. Oricare ar fi dezacordurile noastre în această campanie, este un om decent, cu un simț civic pe care îl respect”, a mai adăugat acesta, potrivit The Guardian.

Keir Starmer, noul prim-ministru laburist al Marii Britanii: „Vom schimba și reînnoi țara”

„Vom schimba și reînnoi țara”, a spus noul prim-ministru laburist al Marii Britanii, Keir Starmer, în timpul primului său discurs în calitate de șef al Guvernului.

El a promis că Guvernul său va lucra pentru fiecare cetățean, indiferent daca a votat sau nu pentru Partidul Laburist. Reîntoarcerea serviciilor publice cetățenilor este una dintre prioritățile de bază ale Executivului, a mai precizat acesta.

Keir Starmer, noul premier britanic: „Țara noastră a votat decisiv pentru schimbare, pentru reînnoire națională și reîntoarcerea politicii în serviciul publicului. Acum această durere, această neîncredere pot fi vindecate prin acțiuni, nu cuvinte. Știu acest lucru! Dar azi putem să începem, simplu recunoscând că serviciul public este un privilegiu, iar guvernul dumneavoastră trebuie să trateze fiecare persoană din această țară cu respect. Dacă ați votat Partidul Laburist ieri, vom purta responsabilitatea încrederii pe care ne-ați acordat-o pe măsură ce ne reconstruim țara, dar indiferent dacă ați vota sau nu pentru Partidul Laburist, de fapt mai ales dacă nu l-ați votat, vă spun direct că guvernul meu va fi în serviciul dumneavoastră”.

În următoarele zile, noul premier urmează să prezinte lista miniștrilor, după ce Partidul Laburist a obținut o victorie răsunătoare la alegerile parlamentare de duminică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE