Războiul din Ucraina face victime printre delfinii din Marea Neagră. Cel puțin patru mamifere, unele cu leziuni grave asemănătoare unor arsuri, și-au găsit sfârșitul pe țărmul bulgăresc. Abia mai respirau când au fost descoperite de biologii marini din țara vecină, iar la scurt timp au murit, cel mai probabil din cauza rănilor. Cercetătorii marini care au examinat cu atenție trupurile mamiferelor cred că delfinii au fost surprinși în zona de conflict din Ucraina.
În imaginile surprinse la vărsarea râului Ropotamo în Marea Neagră, pare că delfinii cer ajutor. Slăbite, înfometate și pline de răni, mamiferele agonizează în apele calde. În încercarea de a le salva, oamenii le ghidează spre ape mai adânci. Fără succes însă.
„Aveau răni grave. Împreună cu colegul meu din România am făcut o investigație și am ajuns la concluzia că delfinii au fost victime ale exploziilor militare din Marea Neagră. Avem semnale că sunt mai mulți delfini în aceeași situație”, a spus biologul marin Atanas Rusev.
Biologii marini cred că delfinii ar fi fost prinși în zona conflictelor militare din Ucraina. Sunt exemplare din specia Phocoena Phocoena, mamifere care preferă zonele costiere. Un exemplar cu răni asemănătoare ar fi fost descoperit și în zona Portului din Mangalia, spun biologii marini.
Cercetătorii marini se tem că războiul va afecta tot ecosistemul Mării Negre
„Bănuim, fără a avea certitudinea, că arsurile acelor exemplare care prezintă această categorie de plăgi sunt produse de fosfor, un element care arde și sub apă. Având în vedere extinderea rănilor respective, dacă s-ar fi produs printr-o flacără a unei deflagrații clasice nu ar fi permis viața acelor cetacee, mai precis le-ar fi făcut bucăți. În plus, fiind animale care stau mai mult în apă, nivelul de afectare ar fi fost, teoretic, cel puțin mai redus. Din păcate, este unul dintre efectele pe care le vom contabiliza multă vreme după încheierea acestui conflict și în momentul de față nu putem avea o dimensiune reală a dezastrului produs mediului înconjurător”, a transmis biologul marin Răzvan Popescu Mirceni.
În ultimele luni, de la izbucnirea conflictului militar, aproximativ 100 de delfini au fost găsiți eșuați pe țărmul românesc, iar alte câteva sute în țările riverane, un număr extrem de mare, atrag atenția specialiștii. Neobișnuit este faptul că multe dintre exemplare erau încă în viață, când au fost descoperite agonizând la mal, semn că le-a fost afectat sistemul de ecolocație, motiv pentru care nu au mai putut să înoate. Biologii marini pun acest lucru pe seama poluării fonice generate de război.