Rusia ar urma să crească semnificativ exporturile de motorină în luna ianuarie, în condițiile în care Moscova se grăbește să vândă carburanții pe piață înainte ca embargoul impus de Uniunea Europeană să intre în vigoare la începutul lunii februarie, relatează agenția Bloomberg, citată de Agerpres.
Datele din industria petrolieră consultate de Bloomberg relevă că livrările de motorină din principalele porturi ale Rusiei de la Marea Baltică şi Marea Neagră ar urma să ajungă până la 2,68 milioane de tone în luna ianuarie. Acest lucru este echivalentul unei creșteri de 8%, prin comparație cu livrările planificate pentru decembrie, fiind cele mai mari exporturi înregistrate în ultimii trei ani.
UE va interzice importurile de petrol rusesc din februarie 2023. La ce furnizori externi a apelat pentru a-și face stocuri
Embargoul impus de UE pentru importurile de motorină din Rusia ce urmează să intre în vigoare ar putea perturba mai mult decât măsurile prin care a fost interzisă achiziția de ţiţei rusesc livrat prin intermediul tancurilor petroliere. Motivul: Uniunea Europeană este de mult timp dependentă de livrările rusești de motorină, fiind o piață importantă pentru Rusia, notează sursa citată.
Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere rusești pe cale maritimă, începând din 5 februarie 2023. Pentru că se confruntă cu un deficit structural de motorină, blocul comunitar european și-a făcut stocuri în avans, recurgând la importuri de motorină atât din Rusia, cel mai mare furnizor al său extern, dar şi din Asia şi Orientul Mijlociu.
De cealaltă parte, după ce piaţa europeană va fi închisă pentru produsele rafinate din Rusia, companii precum Rosneft şi Lukoil vor fi nevoite să îşi livreze motorina la distanţe mult mai mari, aceasta dacă vor putea închiria tancurile petroliere curate de care vor avea nevoie, ceea ce le va eroda profitabilitatea.