Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce se poate transforma România într-un „monstru instituțional”. Necesitatea datei prezidențialelor și cea a reformei administrative sunt delicate

Coaliția de guvernare este pusă într-o situație delicată. Necesitatea reducerii cheltuielilor este o urgență de grad zero, iar situația privitoare la alegerile prezidențiale este și ea presantă.

Astfel, guvernanții sunt obligați să stabilească data alegerilor cu certitudine pentru a da acea predictibilitate. În această situație, specialiștii spun că există riscuri semnificative pentru partidele de la guvernare.

De ce se poate transforma România într-un „monstru instituțional”

Bogdan Ivănel, fondatorul ONG-ului Code for Romania: „De foarte multe ori, partidele se bazează pe primari, care sunt cel mai aproape de cetățeanul din teren, mai ales când vorbim de comunități mici. Să nu uităm că aproape jumătate din populația României, în fapt, stă la țară, nu la oraș, suntem o societate foarte rurală. Da, au în continuare foarte multă putere și este o reacție normală să le fie frică și să dea un pas înapoi în momentul în care se pune așa ceva pe masă fără un plan, fără o discuție cu ei.

Cred că tema datei exacte a alegerilor nu este neapărat cea mai importantă, dar este una de predictibilitate și de comunicare. Cu toții așteptăm data bătută în cuie, vrem să o vedem și vrem să înțelegem de ce a fost aleasă acea dată. Și vrem să înțelegem de ce au fost anulate alegerile prezidențiale.

Este gestul cel mai important într-o democrație, dreptul la vot pentru cea mai înaltă funcție a statului. Trebuie să înțelegem de ce au fost anulate alegerile, avem nevoie de explicații de la procuratură, de la serviciile secrete, de la președinte, de la premier, de la cei care au în subordine aceste instituții care au adus informații în sprijinul anulării alegerilor.

Comunicarea nu se face doar prin niște documente desecretizate, ci în mod activ, explicând populației ce s-a întâmplat. Și aceste servicii sunt secrete doar în nume și în momentul în care fac acțiuni în teren, dar ele nu trebuie să fie secrete în relația cu cetățeanul. Ele au niște directori civili, au purtători de cuvânt, cred că ar trebui să explice. Avem nevoie de o claritate.

Orice măsură nepopulară creează nemulțumire și orice nemulțumire trebuie să se canalizeze într-o formă de protest politic și, în momentul acesta, nu au foarte multe opțiuni credibile, politice spre care oamenii pot să meargă. Problema este una de credibilitate și de încredere. În momentul de față, foarte puțini dintre români mai au încerdere în instituțiile statului, pentru că, în ultimele luni, au dat dovadă de lipsă de capacitate în a răspunde marilor probleme, lipsă de planificare și lipsă de comunicare și de a explica aceste lucruri.

Cei care ne uităm spre ei cu bună credință vedem o baleiere și o schimbare de la o săptămână la alta a discursului public și nu înțelegem nimic. Asta se întâmplă și în legătură cu alegerile, și în legătură cu măsurile fiscale, și în legătură cu reorganizarea administrativă. Sunt aduse noi teme pe masă și instituțiile nu sunt în stare să clarifice și că comunice eficient cu populația și să construiască încredere."

Cum faci reduceri fără să afectezi lumea din administrațiile locale?

Pentru moment, se știe doar că partidele coaliției, PSD, PNL și UDMR, au ajuns la un acord în ceea ce privește data și calendarul alegerilor prezidențiale 2025. Astfel, cele două tururi vor avea loc după Paște, pe 4 mai și pe 18 mai.

Bogdan Ivănel, fondatorul ONG-ului Code for Romania: „Prima întrebare este dacă e o temă onest pusă pe masă în acest moment. În momentul în care nu avem un președinte în funcție, ales de popor, în momentul în care nu avem o dată a alegerilor, în momentul în care România este într-o criză politică, este asta principala temă? Cred că nu. Avem nevoie de reorganizare teritorială. Da, dar nu trebuie făcută pe genunchi, nu într-o conferință de presă pe scările de la guvern sau de la sediul partidelor, ci trebuie făcută într-un mod în care să nu mai peticim lucrurile din nou.

Nu se poate peste noapte, trebuie un dialog cu specialiștii, cu societatea civilă, cu populația din mediul rural și urban, să înțelegem și ce își dorește populația de la o reorganizare teritorială. Dacă ne uităm în zona de substanță a acestei schimbări, ea nu trebuie să fie doar o cosmetizare, nu doar o mărire a unor localități, ci trebuie să ducă în profunzime.

Atât timp cât facem reorganizare fără să facem digitalizare, când facem doar reorganizare doar administrativă fără să facem și o reorganizare a celorlalte instituții, astfel încât ele să urmeze această logică, o facem degeaba și doar creăm un nou strat de complexitate statului român, care oricum nu mai funcționează în momentul de față. Lipsa de capacitate e nu doar datorită proastei guvernări, ci și pentru că, de 35 de ani, doar adăugăm lucruri în statul român și îl transformăm într-un monstru instituțional, în loc să ne gândim cum să creăm fluxuri funcționale, instituții care să răspundă nevoilor noastre de azi.

O temă foarte mare este că, dacă este făcută peste noapte și pe genunchi, să nu fie utilizată această reorganizare în scopuri politice. Ne amintim, în urmă cu mulți ani, când am avut un singur rând de alegeri cu vot uninominal. Și erau niște circumscripții care au fost făcute atucni. Și ne amintim de o înțelegere între guvernul de atunci al PNL și PSD-ul care îi susținea în Parlament și modul în care au fost formate acele circumscripții astfel încât, în fiecare dintre circumscripții să câștige fie candidați PNL, fie PSD. Îmi e mare teamă că, dacă se face peste noapte și opac această reorganziare, de va face astfel încât ei să-și mărească numărul sau proporția de primării și județe pe care le controlează."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE