„Nu cred că am fost niciodată mai aproape ca acum” de aderarea la Schengen, a declarat, la Euronews, Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european, care a reamintit că România îndeplinește criteriile tehnice de peste un deceniu.
„Potrivit tuturor rapoartelor, România îndeplinește toate criteriile tehnice de 11 ani. Nu cred că am fost niciodată mai aproape ca acum. Pentru că au intervenit câteva chestiuni legate de pandemie și, mai ales, de războiul din Ucraina și care relevă foarte clar poziția geostrategică a noastră. Noi suntem scutul Uniunii Europene în acest război, populația României face sacrificii imense și este și în interesul UE ca grânele și mărfurile să circule cât mai rapid. Pe de altă parte, și noi, ca țară, trebuie să ne batem pentru ca românii să fie respectați în UE, să circule liber”, a declarat Corina Crețu.
Întrebată de ce unii politicieni din Țările de Jos nu renunță la opoziția față de aderarea României la Schengen, ea a răspuns: „Sunt mai multe explicații: unii vorbesc de statul de drept, alții vorbesc de probleme economice. Nu toți europalamentarii olandezi sunt împotrivă, este vorba de un partid, pe care prim-ministrul Rutte se sprijină la guvernare, deci nu-și dorește să piardă sprijinul intern. În Olanda, mandatul de la Consiliul Uniunii Europene trebuie votat în Parlament și atunci premierul Rutte trebuie să țină cont de acest partid, care are cam 6% și e considerat partid extremist, împotriva emigranților. Noi încercăm să le explicăm că nu suntem emigranți, suntem cetățeni ai UE”.
„Intervine și factorul ecomomic, pentru că se spune că odată cu intrarea noastră în Schengen, mărfurile din Asia vor prefera să vină în Constanța și să nu mai ocolească până la Rotterdam. Am văzut această discuție în presa olandeză, că vor fi pierderi economice”, a adăugat europarlamentarul.
Potrivit Corinei Crețu, „faptul că toți comisarii au votat, ieri, în favoarea intrării noastre în Schengen este un semn foarte bun”. „Cred că e cel mai important pas pe drumul aderării noastre la Schengen. În Consiliul JAI, importantă e să fie (aderarea României, n.r.) pe ordinea de zi. Pentru că va fi foarte greu să explici de ce votezi pentru Croația sau Bulgaria și nu votezi pentru România. Iar în Consiliu e suficient ca Olanda măcar să se abțină. Este pentru prima dată când cancelarul german, Olaf Scholz și președintele Franței, Emmanuel Macron, și-au exprimat, în mod public, suținerea pentru intrarea României în Schengen”, a mai spus europarlamentarul Corina Crețu.