Ionel Arsene are de ispășit o pedeapsă de șase ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, după ce a cerut mită peste trei milioane de lei de la un om de afaceri. Înainte de condamnare, el a fugit în Italia. Însă Curtea de Apel din Bari a suspendat, pentru moment, predarea sa pe motive medicale.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a avut o reacție vehementă.
Ionel Arsene nu poate fi extrădat din Italia în România
"Experții numiți de instanță vor face expertiza solicitată de avocați (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situația sa medicală. Statul român a așteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare. Ea este doar suspendată până se obțin rezultatele expertizei și sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din Romania are unde să trateze deținuții, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecțiune.
Această întâmplare mă face să fiu și mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiției, împreună cu alte autorități, le va face pentru a întoarce în țară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce țară se află", a postat Alina Gorghiu pe Facebook.
Avocatii lui Ionel Arsene au sesizat CEDO
Între timp, avocații fostului președinte al Consiliului Județean Neamț au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viață și ar fi supus unor tratamente inumane sau degradante, potrivit Ministerului Justiției din țara noastră.
Avocații lui Ionel Arsene au depus o cerere de suspendare a predării și au cerut dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate faptul că acesta are o afecțiune psihică.
Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat.
Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.