Rusia a trimis un avion civil în România pentru repatrierea celor 40 de angajați ai Ambasadei Rusiei care nu mai aveau voie să lucreze în țara noastră. În România, la fel ca în alte state europene, sunt impuse restricții de zbor pentru aeronavele rusești, însă Guvernul de la Moscova a obținut autorizație pentru această misiune. În urmă cu trei săptămâni, Ministerul de Externe din România a cerut Ambasadei Rusiei să reducă numărul de angajați cu peste 50%, iar decizia trebuia să fie pusă în aplicare în maximum 30 de zile.
Avionul a decolat cu câteva ore întârziere. Potrivit surselor Euronews România, în total au fost 69 de pasageri: cei 40 de angajați ai Ambasadei și familiile lor. Îmbarcarea s-a desfășurat cu dificultate din cauza bagajelor numeroase care au fost încărcate în containere. Inițial trebuia să decoleze la 12.30, s-a amânat cu 15 minute, apoi au fost amânări succesive din oră în oră.
Care a fost traseul aeronavei
Autoritățile de la Moscova au obținut o derogare pentru misiunea de zbor. După războiul declanșat de Rusia în Ucraina, mai multe țări europene, printre care și România, au interzis aeronavelor rusești să le survoleze spațiul aerian, drept sancțiune.
Conform procedurii, Ministerul Afacerilor Externe a cerut aprobarea Ministerului Apărării care a dat permisiunea aeronavei rusești să aterizeze în România pentru preluarea angajaților misiunii diplomatice.
Aeronava a zburat prin sudul Rusiei, a survolat Marea Neagră, prin spațiul aerian al Turciei, și a intrat în România prin sud-estul țării. În data de 8 iunie, Ministerul de Externe din România a cerut Ambasadei Rusiei de la București să reducă numărul angajaților cu peste 55%.
"Decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, a transmis Ministerul de Externe.