Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 este organizat duminică, 24 noiembrie. Românii sunt așteptați la urne pentru a alege președintele României, pentru următorii cinci ani.
Pe cine votezi. Cine sunt candidații
La alegerile prezidențiale 2024 s-au înscris 14 candidați, validați de Biroul Electoral Central (BEC). Deși Ludovic Orban a anunțat pe 18 noiembrie, în timpul unei dezbateri televizate, că se retrage din cursa prezidențială pentru a o susține pe Elena Lasconi, duminică numele lui se va regăsi pe buletinul de vot.
Cine sunt cei 14 candidați la alegerile prezidențiale 2024, în ordinea în care vor apărea pe buletinele de vot:
- Elena-Valerica Lasconi (USR)
- George-Nicolae Simion (AUR)
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
- Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Mircea-Dan Geoană (independent)
- Ana Birchall (independentă)
- Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
- Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Ludovic Orban (Forța Dreptei)
- Călin Georgescu (independent)
- Cristian Diaconescu (independent)
- Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Unde votezi. Cum găsești secția de vot
În România sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, arondate în funcție de domiciliul și reședința alegătorului.
În țară, alegătorii vor vota:
- pe liste permanente, în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați;
- pe liste suplimentare, la orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul.
În București, alegătorii vor vota numai la secție de votare unde sunt arondați. Nu vor putea vota pe liste suplimentare, într-un alt sector.
Alegătorii pot vota și în străinătate, la secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, chiar dacă nu au domiciliul sau reședința stabilite acolo. Cu alte cuvinte, se poate vota în străinătate și dacă alegătorul este turist sau în trecere în țara respectivă în ziua votului.
Alegătorii din România care nu știu unde trebuie să voteze pot afla această informație accesând site-ul registrulelectoral.ro. Acolo, vor completa datele solicitate: CNP, nume de familie și codul captcha. Apoi, vor alege tipul alegerilor: Alegeri pentru Președintele României 2024 - tur I.
După completarea acestor date, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.
La ce oră se deschid și închid secțiile de votare
În România, secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 dimineață și se vor închide la ora 21:00. Votarea va putea fi prelungită, în cazuri excepționale, până cel târziu la ora 23:59, dacă se constată că în secțiile de votare se află la rând persoane care vor să își exercite dreptul la vot.
În străinătate, românii vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, iar programul secțiilor de vot este următorul:
- vineri 22 noiembrie 2024, între orele 12-21;
- sâmbătă 23 noiembrie 2024, între orele 7-21;
- duminică 24 noiembrie 2024, între orele 7-21.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024
Cu ce acte poți vota la alegerile prezidențiale
La secțiile de votare din România, alegătorii vot putea vota cu unul din următoarele documente, valabile în ziua votului:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
În străinătate, se poate vota cu unul din următoarele documente, valabile în ziua votului:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, la alegerile prezidențiale doar anumiți alegători vor putea vota cu pașaportul simplu.
„Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.”
Cum votezi la alegerile prezidențiale 2024. Procesul efectiv de vot
Odată ajuns în secție de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024 și ștampila.
Votul se va desfășura în cabine închise. Alegătorul va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” pentru unul din cei 14 candidați la alegerile prezidențiale 2024.
Apoi, va ieși din cabina de vot, va introduce buletinul în urna de vot, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT.
În cabina de vot, alegătorului îi este interzis să filmeze și să fotografieze buletinul de vot sau alte persoane din secția de votare.
În ce condiții este anulat votul
Votul este considerat nul în următoarele situații, conform Legii 370/2004:
- nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
- buletinele de alt model decât cel legal aprobat;
- buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
- buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;
Votul este considerat valabil:
- dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” aplicată a depăşit limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă;
- dacă tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
- dacă ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
- buletinele de vot cu ştersături sau care sunt acoperite prin scriere nu sunt nule, dacă se respectă condițiile de mai sus.
Când afli rezultatul votului pentru alegerile prezidențiale 2024
Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, moment în care vor fi disponbile și primele rezultate, de tip exit-poll, la închiderea urnelor. Acestea nu sunt, însă, rezultatele oficiale ale primului tur al alegerilor prezidențiale 2024.
Sondajele de tip exit-poll sunt efectuate imediat ce alegătorii ies din cabinele de vot. Astfel, voturile pot fi evaluate și se pot face predicții înainte de comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor.
Pentru alegerile prezidențiale 2024, BEC a acreditat patru institute pentru realizarea sondajelor exit-poll:
- CURS - Centrul de Sociologie Urbană și Regională;
- Avangarde S.R.L.;
- CIRA - The Center for International Research and Analysis S.R.L;
- ARA Public Opinion S.R.L.
Comunicarea oficială a rezultatelor la alegerile prezidențiale 2024 va fi făcută de către Biroul Electoral Central. Potrivit AEP, în premieră la alegerile prezidențiale de anul acesta, rezultatele alegerilor vor putea fi urmărite în timp real. Este vorba de o hartă interactivă, care conține datele din fiecare județ, localitate și procentele fiecărui candidat.
Site-ul prezenta.roaep.ro va fi disponibil începând cu deschiderea oficială a votării și va oferi informații live despre numărătoarea voturilor, imediat după închiderea urnelor.
„Vom avea posibilitatea anul acesta ca în timp real să vedem rezultatul alegerilor în două etape: rezultate provizorii parţiale în momentul în care rezultatele de la o secţie de votare, după numărarea voturilor, întocmirea proceselor verbale şi urcarea acestora pe site-ul AEP, vom putea vedea în timp real care a fost rezultatul votului la secţia respectivă, la secţiile care până la un moment dat sunt urcate în sistem, astfel încât în timp real până la ora 21:00 vom avea rezultate parţiale provizorii", a explicat Toni Greblă, președintele AEP.
După ora 21:00, pe măsură ce procesele verbale şi materialele necesare votării sunt trimise Birourilor electorale judeţene, verificate şi urcate în sistem, „în mod instantaneu" rezultatul va fi afişat pe site-ul Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente şi „va putea fi văzut în timp real care este rezultatul votării pentru fiecare din cei 14 competitori înscrişi în cursa pentru desemnarea preşedintelui României".
Dacă niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, atunci va fi organizat al doilea tur, pe data de 8 decembrie, cu primii doi candidați după numărul de voturi valabil exprimate.