Pensiile ar putea crește de la 1 ianuarie cu un procent chiar mai mare de 15%. De asemenea, salariul minim ar putea ajunge la 3000 de lei. O spune premierul Nicolae Ciucă după discuțiile avute la Bruxelles cu liderii europeni. Pentru ca majorarea pensiilor să fie posibilă, șeful Guvernului spune că Romania ar putea scăpa de plafonul de 9,4% din PIB impus prin PNRR pentru fondul de pensii. În locul acestuia ar putea fi introdus un indicator de disciplină financiară care să elimine inechitățile între pensiile speciale și cele bazate pe contributivitate.
Eurodeputații Carmen Avram și Vlad Gheorghe au analizat la Euronews România declarațiile premierului Nicolae Ciucă după vizita la Bruxelles.
„Noi putem să facem puține schimbări în PNRR, în acest moment. Există un mesaj care a fost dat astăzi și care este foarte clar, și anume că România este gata să implementeze și să absoarbă toți banii. La pensii s-a explicat în aceste vizite că există această condiționalitate de 9,4% din PIB care nu există în nicio altă țară din UE și că prin acei indicatori de disciplină financiară, premierul a dat exemplu pensiile care să nu fie mai mari decât salariul, deci prin acești indicatorui să se poată repara această eroare din PNRR, pentru a rezolva situația unui procent extrem de restricitiv, pe care noi dacă nu modificăm nimic va trebui să-l respectăm încă 50 de ani de acum încolo, ceea ce e aberant. Banii care s-au primit până acum din PNRR, a precizat premierul, sunt șapte milioane de euro și urmează să cerem și o nouă tranșă în curând”, a explicat Carmen Avram.
Vlad Gheorghe, eurodeputat USR, arată că premierul Nicolae Ciucă a venit nepregătit la Burxelles și nu a pus pe masa oficialilor europeni soluții reale la problemele cu care se confruntă România.
„De fiecare dată când domul Ciucă a fost întrebat de opțiuni serioase, despre soluții reale, nu a putut să ne dea niciun fel de soluții. Tot ce a răspuns domnul Ciucă a fost „să fie bine, să nu fie rău”, ca deschidere din partea CE, dar nu ne-a spus nici cine o să se ocupe de ce a promis dânsul că vrea să modifice și nici cum vrea să modifice. Dânsul le tratează ca pe niște chestiuni tehnice, dar nu sunt. Când vrei să spui că vrei să modifici ceva din PNRR, când vrei să înlocuiești un procent cu un alt algoritm trebuie întâi să spui cu ce ori dânsul a venit nepregătit la Burxelles. Deci este foarte dezamăgitor modul în care s-a prezentat domnul Ciucă”, a menționat Vlad Gheorghe.