Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum pot deveni tancurile Challenger 2 un „game changer” în războiul din Ucraina

Prim-ministrul Rishi Sunak a confirmat zilele trecute că britanicii vor trimite tancuri Challenger 2 Ucrainei. Marea Britanie devine astfel prima țară occidentală care trimite tancuri grele Kievului de la începutul războiului.

Mutarea britanicilor reprezintă astfel o piatră de hotar în cadrul conflictului. Totuși, ea este insuficientă pentru a schimba definitiv balanța de putere în favoarea Ucrainei. Comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi a spus, într-un interviu publicat luna trecută, că forțele sale militare au nevoie de 300 de tancuri occidentale pentru a schimba traiectoria războiului în favoarea Ucrainei. Britanicii, care au aproximativ 220 de tancuri Challenger 2 în funcțiune, au anunțat că vor trimite Ucrainei doar 14 dintre acestea.

Tancurile Challenger 2, un „game changer” în Ucraina?

Din punct de vedere tehnic, tancul Challenger 2 ar putea fi superior oricărui tanc pe care Rusia îl poate arunca în luptă. Rapoartele experților sugerează că blindajul tancului Challenger 2 poate rezista loviturilor directe ale tancurilor rusești T-72.

Cu toate acestea, adevăratul „game changer” în acest caz nu este legat de capacitățile tehnice ale tancurilor Challenger 2, ci de precedentul pe care o astfel de mutare îl generează. Odată cu decizia Marii Britanii de a livra tancuri grele în Ucraina, alte state Occidentale se vor afla sub presiune pentru a livra la rândul lor acest tip de armament Kievului. Deși există puține șanse ca Statele Unite să trimită tancuri M1 Abrams (acestea sunt greu de operat și greu de întreținut), alte state precum Franța, Italia și Germania ar putea să livreze Ucrainei astfel de vehicule de luptă.

Francezii au promis momentan doar blindate de luptă AMX-10 RC (tancuri ușoare). Cu toate acestea, Parisul ar putea trimite în viitor și tancuri grele, de tipul Leclerc. Germanii se află de ceva timp sub presiune pentru a livra Ucrainei tancuri Leopard 2. Berlinul are câteva mii de astfel de tancuri în Europa de Est și în alte părți. Polonia este dispusă să le trimită în Ucraina, iar gestul Varșoviei ar putea fi urmat și de alte state. Cu toate acestea, Polonia nu poate trimite aceste tancuri fără o undă verde din partea Berlinului.

Decizia Germaniei nu este una simplă însă. Coaliția de guvernare de la Berlin este divizată, iar sondajele arată că publicul german este și el împărțit pe marginea acestui subiect. Cancelarul Olaf Scholz a spus că livrarea tancurilor Leopard 2 depinde „în special de discuțiile cu partenerul nostru trans-atlantic, Statele Unite”.

Pe măsură ce primăvara se apropie și, odată cu ea, o posibilă nouă ofensivă rusească în Ucraina, statele occidentale vor fi nevoite să ia o decizie în ceea ce privește livrarea de tancuri grele Kievului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE