Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a marcat începutul războiului spațial comercial, companiile private americane furnizând imagini prin satelit ale avansărilor inamicului și conexiuni la internet pentru civili.
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a prins această nouă frontieră a apărării în 2019 și urmărește să își sporească capacitățile, dar nu poate face acest lucru fără să se bazeze pe guverne și companii precum SpaceX.
La primul simpozion NATO organizat vreodată la Toulouse, Franța, săptămâna trecută, oficiali de rang înalt ai alianței, start-up-uri și companii mari, precum Airbus, și-au frecat umerii pentru a trasa prioritățile pentru apărarea spațială.
NATO a adus în atenție mai multe amenințări
Deși planurile exacte rămân confidențiale și urmează să fie detaliate la un summit din iulie de la Washington, organizația a evidențiat mai multe amenințări și priorități.
„Tipurile de amenințări sunt ușor de găsit. Sunt cele de coborâre directă, rachetele antisatelit, capacitățile laser, capacitățile de bruiaj, capacitățile cu dublă utilizare", a declarat generalul-locotenent Thomas James, comandantul adjunct al Comandamentului Spațial al Statelor Unite, în fața unui grup de jurnaliști în cadrul unei conferințe de presă.
„Vom vedea care sunt cu adevărat amenințările pe măsură ce ne îndreptăm, în viitor. Dar cred că acest lucru se va întâmpla mai repede decât anticipează mulți oameni”.
Dar un domeniu este o prioritate absolută pentru NATO: cunoașterea domeniului spațial, adică monitorizarea activităților militare și non-militare în spațiu.
James a spus că acest lucru este cu atât mai important cu cât sateliții devin mai numeroși și mai dinamici în modul în care operează.
Amenințarea rusă
Unele țări, printre care Rusia și China, au testat, de asemenea, tehnologii antispațiale.
Rusia a testat deja o rachetă antisatelit, care ar putea inspecta sateliții și i-ar putea ataca. În 2021, aliații NATO au condamnat acest test de rachetă antisatelit și, în același an, au declarat că articolul 5 (un atac asupra unui membru NATO este considerat un atac asupra tuturor) ar putea fi invocat dacă atacurile către, dinspre sau în interiorul spațiului reprezintă o provocare clară la adresa securității.
„Cred că spațiul contează foarte mult pentru noi... Cred că este domeniul în care este posibil să fim testați cel mai devreme și, posibil, chiar foarte dramatic, până la articolul 5”, a declarat Angus Lapsley, secretar general adjunct al Diviziei de politici și planificare (DPP) a NATO, la o masă rotundă de presă.
„Nu în ultimul rând pentru că eu cred că există încă percepția că țările vor lua dureri în spațiu, pe care nu le-ar lua la sol”, a adăugat el.
Tehnologia europeană este „cu siguranță un avantaj”
Odată cu viitoarea lansare a primilor patru sateliți de a doua generație ai Arianespace pentru Galileo, sistemul global de navigație prin satelit al Europei, blocul devine din ce în ce mai important în industria spațială.
„Europa este foarte importantă pentru că, bineînțeles, există contribuții care pot fi furnizate de aliați singuri”, a declarat Giorgio Cioni, directorul pentru armament și capacități aerospațiale al NATO, pentru Euronews Next.
„Dar cred că ceea ce face Uniunea Europeană în ceea ce privește contribuția la domeniul spațial cu propriile sale programe este foarte important”, a spus el adăugând că tehnologia spațială europeană este „cu siguranță un atu” pe care organizația va încerca să îl exploreze.
Sateliții spațiali nu sunt singurul aspect important al apărării, citirea datelor care provin de la sateliți este, de asemenea, o prioritate pentru NATO.