Acțiunile Gabriel Resources au scăzut cu peste 97% după verdictul din procesul cu statul român. Ieri, acțiunile companiei nu s-au tranzacționat în prima parte a zilei, ca urmare a unor restricții impuse de autoritățile din Canada. Într-un comunicat pentru investitori, compania a anunțat că estimează că va rămâne fără fonduri în luna mai a acestui an.
Redăm în continuare cronologia celor mai importante declarații politice, care, potrivit opoziției din România ar fi dus la creșterea, iar apoi la scăderea bruscă a acțiunilor.
Speculații privind procesul și impactul asupra acțiunilor
Speculațiile privind pierderea procesului cu Gabriel Resources au început pe 31 ianuarie, atunci când, în presă, au apărut primele informații conform cărora România avea să piardă procesul cu Gabriel Resources. Surse guvernamentale vorbeau de o sumă uriașă: aproximativ două miliarde de dolari.
O zi mai târziu, la bursa din Toronto, valoarea acțiunilor companiei începe să crească. În 24 de ore, prețul ajunge de la 45 de cenți, la 54. Tot pe 1 februarie, Marcel Ciolacu avansează posibilitatea ca societatea minieră să câștige procesul cu țara noastră. A doua zi, la prețul acțiunilor se mai adaugă cinci cenți.
”M-am obișnuit ca notele de plată să-mi vină mie ca și prim-ministru, pentru toate tâmpeniile făcute de alții. Sunt ferm convins că vom avea o discuție cu cei care este posibil să câștige acest proces”, a declarat Marcel Ciolacu.
Totuși, o săptămână mai târziu, pe 9 februarie, premierul Ciolacu se arată rezervat în declarații.
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Vă rog frumos să așteptăm decizia.”
Reporter Euronews România: ”Are România banii să plătească dacă pierde procesul?”
Marcel Ciolacu, premierul României: ”Și ce facem? Închidem România și plecăm acasă și fugim cu toții? O să găsim soluții! Cum este și normal.”
Pe 22 februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului vorbește public despre o sumă maximă pe care România avea s-o achite companiei de trei ori mai mare decât informațiile vehiculate la început de lună.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Așteptăm publicarea acestei decizii, procesul a fost, să spunem, încheiat în septembrie anul trecut și se așteaptă acum decizia. Astăzi, cu toate actualizările de rigoare, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari. Dar țin să precizez că este o solicitare pe care eventual ar fi făcut-o compania minieră. Asta nu înseamnă că acest prag se va și regăsi în decizia pe care, repet, o așteptăm.”
La câteva zile distanță, Ministrul Finanțelor Marcel Boloș anunță că există posibilitatea ca aurul de la Roșia Montană să fie exploatat, în situația în care România ar pierde procesul. Următoarea creștere importantă se înregistrează a doua zi. De pe 26 și până pe 27 februarie, prețul unei acțiuni crește pe bursa din Toronto a crescut de la 65 la 82 de cenți.
Cu mai puțin de o zi înainte ca tribunalul să anunțe victoria României, prețul acțiunilor companiei Gabriel Resources a ajuns la 87 de cenți. Conform datelor de pe site-ul bursei din Toronto, această valoare nu a mai fost atinsă de la finalul anului 2014. Practic, în puțin mai mult de o lună, valoarea companiei s-a dublat.