Invazia Rusiei în Ucraina și blocarea porturilor au cauzat o criză alimentară de proporții. Moscova cere ridicarea sancțiunilor în schimbul accesului la căile navigabile maritime. Oficialii Organizației Națiunilor Unite și secretarul de stat american avertizează despre proporțiile pe care le poate lua această criză, dar și despre consecințele ei globale.
Rusia a precizat că porturile de la Marea Neagră vor rămâne blocate dacă nu vor fi ridicate sancțiunile împotriva țării. Tranzitul blocat în porturile ocupate de Rusia a cauzat deteriorarea cerealelor.
Această situație poate genera o criză alimentară istorică, la nivel mondial
David Beasley, director executiv, Programul Alimentar Mondial al ONU: „Cifrele au escaladat în ceea ce privește cei care marșează spre înfometare, de la 80 de milioane la 135, înainte de Covid, și apoi, din cauza Covid, 135 la 276 de milioane de oameni care marșează către foamete. Și acest număr, din cauza crizei ucrainene, va crește la 323 milioane, cel puțin. În mod real, eșecul în deschiderea acelor porturi din regiunea Odesa va fi o declarație de război la adresa securității alimentare globale și va duce la foamete și destabilizare și migrație în masă în întreaga lume.”
Antony Blinken, secretar de stat al SUA: „Nu. Decizia de a transforma alimentele în arme aparține exclusiv Moscovei și numai Moscovei. Nu mă credeți pe cuvânt. Chiar și Dimitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte rus, a spus recent că produsele agricole ale Rusiei sunt, și citez: „Arma tăcută a țării”, sfârșitul citatului.”
Senatul SUA a dat undă verde unui nou pachet de sancțiuni dure
Joi, Senatul Statelor Unite a dat undă verde unui nou pachet de sancțiuni foarte dure. În același timp, a aprobat un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina, în valoare de 40 de miliarde de dolari.