Tensiunile dintre Marcel Ciolacu și ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, denotă că premierul are ”propria agendă” în materie de politică externă, iar faptul că diplomatul, care este un fost consilier apropiat președintelui Iohannis, a fost exclus de la întâlnirile politice scoate în evidență că ”nu există o bună colaborare între cei doi piloni ai politicii românești”. Este interpretarea politologului Cristian Pîrvulescu care a analizat, în direct la Euronews România, disputa Ciolacu-Muraru.
În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, a amintit că disputa a fost provocată de Andrei Muraru care și-a manifestat nemulțumirea ”pentru că nici domnia sa, nici funcționarii ambasadei nu vor asista prim-ministru în vizita pe care o face” în Statele Unite.
”A făcut această declarația în fața camerelor de luat vederi și a reprezentanților Diasporei românești prezenți la întâlnirea cu prim-ministrul Marcel Ciolacu. Nu este vorba despre o declarație a unui ambasador oarecare, ci e vorba despre un diplomat de carieră..
Domnul Muraru a fost consilier al președintelui Iohannis și de la un moment dat, din 2016, până la plecarea sa la post în 2020, a fost cel mai important consilier al președintelui, mâna sa dreaptă”, a afirmat Pîrvulescu.
Politologul a explicat că reacția vine ”dintr-o interpretare a prerogativelor pe care președintele le are în ceea ce privește politica externă, pentru că prim-ministrul și-a asumat reprezentarea externă a Guvernului”.
”În relațiile diplomatice nu se face uz de astfel de declarații, dar mesajul a ajuns și anume că această vizită nu este chiar o vizită susținută și de președinte și că nu există o colaborare foarte bună între președinte și premier în ceea ce privește politica externă.
Nu vorbim încă o coabitare. Am vaga impresie că regimul politic românesc se îndreaptă din nou spre coabitare și nu este ceea ce își dorește președintele Iohannis”, a mai precizat analistul.
- EXCLUSIV. Care sunt obiectivele premierului în SUA. Ciolacu: ”SUA trebuie să devină principalul investitor în România”
- Marcel Ciolacu, întâlnire cu secretarul american al Apărării: ”Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate”
- Românii ar putea călători în SUA fără vize din 2025. Contre între oficialii români la Washington
De asemenea, Cristian Pîrvulescu a punctat că Guvernul de coaliție PSD-PNL este ”creația” președintelui Klaus Iohannis ”care a vrut să demonstreze că în România politicienii sunt maturi și pot să ofere stabilitate politică în interes general”.
”Ceea ce a sugerat domnul ambasador, indirect, dar destul de apăsat, este că acest deziderat al președintelui nu mai este atins, că premierul este în momentul de față pe cont propriu, are propria agendă și că nu există o bună colaborare între cei doi piloni ai politicii românești”, a mai spus Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu, despre Marcel Ciolacu: ”La Berlin a încercat să demonstreze că are capacitatea de a face politică externă”
De asemenea, politologul a evidențiat că vizita premierului în SUA ”este într-un fel legată de o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale” a lui Marcel Ciolacu.
”La Berlin a încercat să demonstreze că are capacitatea de a face politică externă, deci că poate să candideze la președinția României. Este un premier foarte activ pe plan internațional.
E prima vizită a unui premier după șapte ani pentru că ceilalți nu au vrut să candideze la prezidențiale”, a mai menționat Pîrvulescu.
Cu toate că premierul Ciolacu a încercat să ceară demisia ambasadorului României la Washington, Andrei Muraru, Cristian Pîrvulescu consideră că președintele Klaus Iohannis nu va da curs acestei solicitări.