Elon Musk, care conduce Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) creat de administrația Trump, a anunţat sâmbătă că funcţionarii federali (2,3 milioane) vor trebui să dea socoteală pentru activitatea lor recentă sau riscă să îşi piardă locul de muncă. Cererea a provocat confuzie, mai mulți conducători de agenții guvernamentale spunându-le angajaților din subordine să nu răspundă la e-mailul trimis de Musk.
Directorul Serviciului național de informații, Tulsi Gabbard, a dat instrucțiuni personalului din agențiile de spionaj ale SUA să nu răspundă. Angajații Departamentului Apărării au primit instrucțiuni similare de a nu răspunde, la fel și personalul FBI, precum și angajații Departamentului pentru Securitate Internă.
Cele mai recente directive vin în contextul în care angajații și liderii din întreaga administrație au fost luați prin surprindere de un e-mail trimis sâmbătă cu titlul: „Ce ați făcut săptămâna trecută?”
Musk le ordona angajaților federali „să răspundă la acest e-mail în aproximativ 5 puncte despre ceea ce au realizat săptămâna trecută și să trimită o copie managerului dumneavoastră”, potrivit publicației The Washington Post. Angajații aveau termen limită până luni la ora 23:59, ora Europei de Est.
Rezistența a venit chiar din partea unor oficiali de top ai administrației selectați de președintele Donald Trump. Ridicând miza, Musk a avertizat într-o postare pe X că orice angajat care nu răspunde va fi considerat demisionar. Însă e-mailul trimis lucrătorilor nu menționează această posibilă consecință, care, potrivit avocaților, ar fi ilegală.
Mulți angajați ai anumitor agenții nu pot dezvălui informații despre munca lor către terți fără o autorizație explicită, au observat experții în securitate. Unii au avertizat cu privire la riscurile de securitate în cazul în care toți cei 2,3 milioane de angajați federali sunt obligați să răspundă la un singur server de e-mail, împărtășind informațiile lor de contact, informațiile de contact ale managerului lor și detalii despre munca pe care o fac.