Elon Musk își continuă politicile controversate și chiar de neînțeles. Cel mai bogat om al planetei, însărcinat de Donald Trump cu conducerea departamentului pentru eficientizarea guvernamentală (DOGE), a venit cu o nouă cerință. Lucrătorii federali au început să primească e-mailuri, de sâmbătă, în care li se cere să descrie ceea ce au făcut săptămâna trecută.
Elon Musk a avertizat, pe rețelele de socializare, că, dacă angajații nu răspund, această ignorare va fi considerată o demisie.
Musk a trimis un e-mail în care le cere lucrătorilor federali să spună ce au făcut săptămâna trecută
În jur de 2,3 milioane de persoane au primit e-mailuri în care li se cere să-și prezinte realizările în cinci puncte. Altfel, își pierd locurile de muncă, după cum spune Musk.
În mesajele sale de pe rețelele de socializare, Musk susține că acționează „consecvent cu instrucțiunile primite de la președintele Donald Trump” și pare să facă referire la o postare pe rețelele de socializare pe care Trump a dat-o sâmbătă, în care îl încurajează pe miliardar să fie mai aspru în eforturile sale de a scădea numărul angajaților federali.
În acel mesaj, Trump a scris: „Foarte bună treabă! Mi-aș dori să-l văd pe Musk că devine mai agresiv".
Apoi, postarea lui Musk a venit după aproximativ șapte ore, iar e-mailurile au început să fie trimise angajaților federali în jurul orei locale 16:30 (ora statului Florida), conform publicației Washington Post.
„Vă rugăm să răspundeți la acest e-mail cu aproximativ cinci puncte din ceea ce ați realizat săptămâna trecută. Să-l treceți în CC și pe managerul dumneavoastră. Vă rugăm să nu trimiteți informații clasificate, link-uri sau atașamente” , se arată în e-mailul trimis de către Departamentul de Resurse Umane al Oficiului pentru Managementul Personalului, cu titlul „Ce ați făcut săptămâna trecută?”
În mail se precizează că termenul limită pentru a răspunde este luni, la 23:59 (ora din Forida).
Spre deosebire de mesajul de pe rețelele de socializare, în e-mail nu se menționa acea amenințare cu demisia.
Din momentul trimiterii mesajului, a fost un adevărat haos. Deși e-mailul era destinat doar puterii executive, acesta a mers și către unii angajați din justiție, printre care cel puțin un judecător și niște grefieri, potrivit a două persoane familiarizate cu situația, care au vorbit sub protecția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute public problema.
Angajații FBI au primit, sâmbătă noaptea, un e-mail din partea noului director Kash Patel, adresat întregului personal, în care li s-a cerut să amâne să răspundă.
Potrivit unei copii a e-mailului, văzută de The Post, în mesajul din partea lui Patel se spunea că „FBI, prin Biroul Directorului, este responsabil de toate procesele noastre de revizuire și va efectua evaluări în conformitate cu procedurile FBI de la mai multe alte agenții. De asemenea, s-au trimis e-mailuri care indică o pauză".
Tot sâmbătă, după ora locală 22:00, Musk a transmis alt mesaj pe X: „Pentru clarificări, este foarte ușor aici. Se acceptă un e-mail cu câteva puncte care nu au neapărat un sens. Iar redactarea lui ar trebui să dureze mai puțin de 5 minute.”
McLaurine Pinover, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Managementul Personalului, a declarat, sâmbătă seara, că managerii agenției „vor stabili orice următor pas” după ce lucrătorii răspund la e-mail.
„Ca parte a angajamentului administrației Trump referitoare la o forță de muncă federală eficientă și responsabilă, Biroul de Management al Personalului le cere angajaților să furnizeze un scurt rezumat a ceea ce au făcut ei săptămâna trecută, până la sfârșitul lunii, trecându-și la CC și managerul. Agențiile vor determina următorii pași”, a precizat McLaurine Pinover.
Angajații federali s-au revoltat
E-mailul și cererile sale au ridicat imediat o serie de întrebări juridice și logistice pentru cei 2,3 milioane de angajați federali ai SUA, dintre care unora le este interzis să dezvăluie informații despre munca lor către terți, fără a obține aprobări specifice.
Alții, de exemplu din Departamentul Apărării, se află în misiuni de serviciu, în locuri îndepărtate sau mai greu accesibile și nu își pot verifica e-mailurile atât de des. Iar alții se află în concediu, fără posibilitatea de a se conecta la dispozitivele guvernamentale sau la e-mailuri. Printre ei sunt și zeci de lucrători pe care administrația Trump i-a trimis în concediu administrativ, pentru presupusa lor asociere cu „eforturile privind diversitatea, echitatea și incluziunea”, adică exact aspecte pe care Trump nu le mai dorește în politicile sale.
Mesajul vine după două săptămâni dificile și haotice pentru angajații federali, care și-au văzut zeci de mii de colegi stagiari concediați, în cadrul unei încercări comune a lui Musk și Trump de a restrânge radical guvernul, prin serviciul DOGE. În ultimele zile, mulți angajați federali și-au luat rămas bun, în lacrimi, de la colegi sau confruntându-se cu tensiuni intense, în timp ce se întrebau dacă și locurile lor de muncă ar urma să fie vizate.
„Cei mai mulți oameni au încercat să-și continue activitățile, în ciuda amenințării de a fi concediați în orice moment. Nu știu cum putem ține pasul cu această teroare psihologică”, a spus un angajat al Administrației Naționale Oceanografice și Atmosferice, care, ca și alți intervievați, a vorbit sub protecția anonimatului, de teama represaliilor.
„Pentru mine, este ca și cum ai spune, ți-am incendiat casa sâmbătă. Ce treburi casnice ai făcut săptămâna aceasta?”, a spus un angajat de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Dacă guvernul decide să-i considere demiși pe angajații care nu răspund la e-mail, asta ar fi ilegal, a spus Nick Bednar, profesor de drept la Universitatea din Minnesota, care observă că legea federală prevede că demisiile angajaților guvernamentali trebuie să fie voluntare.
„Analogia cu această situație este: 'îți trimit un e-mail și îți dau o zi să răspunzi sau îmi datorezi un milion de dolari'. Nu pot să duc asta în instanță și să spun: 'nu ai răspuns, așa că ai acceptat în mod clar că îmi datorezi un milion de dolari' ”, a spus Nick Bednar.
Există și posibilitatea ca cererea pe scară largă de informații despre activitatea angajaților federali să încalce legea federală de la unele agenții, în ciuda a ceea ce scrie în e-mail, că nu pot fi comunicate niciun fel de date clasificate.
Valul de e-mailuri a dus rapid la sfidare și furie din partea lucrătorilor federali și a unor parlamentari. Unii angajați le-au transmis managerilor lor motivul pentru care nu intenționau să răspundă la mail. Iar alți lideri sau superiori chiar i-au sfătuit pe angajați să nu răspundă la mesaj până când nu vor primi îndrumări suplimentare de la conducere.
Un angajat al FBI a spus: „Acest lucru chiar îi epuizează pe oameni”.
Everett Kelley, președintele Federației Americane a Angajaților Guvernamentali, sindicatul care reprezintă cel mai mare număr de lucrători federali, a spus că va „contesta orice rezilieri ilegale ale membrilor și angajaților noștri federali din întreaga țară. Este crud și lipsit de respect față de sute de mii de veterani, care poartă a doua lor uniformă în serviciul public, să fie forțați să-și justifice îndatoririle de serviciu față de acest miliardar rupt de realitate, privilegiat, neales (n.r.: prin vot), care nu a făcut nicio oră de serviciu public onest în viața lui”.
Și senatorul democrat din New Jersey, Andy Kim, a postat un mesaj în care le spune angajaților federali, spunându-le: „meritați ceva mult mai bun. Îmi pare rău că sunteți amenințați”.
Într-o scrisoare trimisă, sâmbătă seara, către directorul interimar al Biroul de Management al Personalului, Charles Ezell, democratul Gerry Connolly, din Comisia de Supraveghere a Camerei, a criticat cererea lui Musk: „Această amenințare este ilegală, nesăbuită și e încă un exemplu al haosului crud și arbitrar prin care domnul Musk afectează guvernul popular și pe funcționarii săi publici dedicați. Trebuie să clarificați imediat că non-răspunsul angajaților federali la acest e-mail prost conceput, de weekend, nu constituie o demisie.”
Întrebarea „Ce ai făcut săptămâna aceasta?” este un refren comun al lui Musk. Miliardarul i-a pus aceeași întrebare și fostului celebru CEO al Twitter, Parag Agrawal, pe care Musk l-a concediat când a achiziționat platforma de socializare.
Presiunea lui Trump pentru ca Musk să adopte o astfel de abordare mai agresivă față de forța de muncă federală vine în momentul în care numeroase sondaje, inclusiv unul realizat de The Post, în parteneriat cu Ipsos, arată că acțiunile lui Musk și Trump care vizează forța de muncă federală sunt nepopulare. Potrivit sondajului The Post-Ipsos, 49% dintre americani dezaprobă modul în care Musk își desfășoară activitatea, în timp ce 34% îl aprobă, iar 14% nu sunt siguri.