Ruptura unui cablu submarin de fibră optică între Letonia și Suedia, survenită pe 26 ianuarie, nu a fost cauzată de un sabotaj, a concluzionat luni procurorul suedez care se ocupă de caz, ridicând sechestrul asupra unei nave bulgare suspecte, relatează AFP.
„S-a stabilit că o combinație de condiții meteorologice, defecțiuni ale echipamentelor și erori de navigație au contribuit” la avarierea cablului submarin, a precizat într-un comunicat procurorul suedez însărcinat cu acest caz, Mats Ljungqvist.
Suedia și Letonia au susținut inițial că ar putea fi un sabotaj rusesc, iar autoritățile suedeze au arestat nava comercială bulgară Vejen, în cadrul unei anchete de „sabotaj agravat”.
Compania navală de stat bulgară Navibulgar, proprietara navei, a admis posibilitatea ca aceasta să fi secționat acel cablu după ce i-a căzut ancora în timp ce naviga în condiții de furtună puternică, subliniind însă că nu a fost nicidecum un act intenționat, ci cel mult o posibilă neglijență. De asemenea, serviciul bulgar de informații a negat posibilitatea unui sabotaj rusesc.
„Investigația arată acum clar că nu a fost sabotaj”
În cele din urmă, „investigația arată acum clar că nu a fost sabotaj”, concluzie stabilită în urma „interogatoriilor, sechestrelor efectuate și analizate, precum și examinării locului incidentului”, a explicat procurorul suedez.
Totuși, așa cum a admis și compania Navibulgar, el a confirmat că nava acesteia a avariat cablul submarin, dar în mod accidental, și ancheta continuă pentru a stabili dacă au fost comise și alte fapte în legătură cu acest incident.
În zorii zilei de 26 ianuarie, un cablu submarin al radioteleviziunii publice letone LVRTC a fost secționat în apele din zona economică exclusivă a Suediei, între insula suedeză Gotland de orașul leton Ventspils. LVRTC a transmis atunci că evaluările preliminare sugerează „factori externi”, aluzie la un posibil sabotaj rusesc.
Pe fondul „războiul hibrid” de care este acuzată Rusia, Norvegia la rândul ei a arestat o navă norvegiană cu echipaj rusesc, pe care eliberat-o ulterior, în lipsa unor dovezi privind implicarea ei în avarierea cablului submarin dintre Letonia și Suedia.
Mai multe cabluri submarine au fost avariate sau rupte în ultimele luni în Marea Baltică, incidente în urma cărora NATO a anunțat în ianuarie lansarea unei misiuni de patrulare menită să protejeze această infrastructură critică.