Comunicarea oficialilor în cazul resturilor de dronă găsite la Plauru a fost una stângace, iar Rusia ar putea avea de câștigat în urma acestei greșeli, au spus analiști de politică externă, la Euronews România.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ”După părerea mea, în legătură cu acest incident, comunicarea a fost stângace. Am văzut reacția lui Stoltenberg care a spus, da, daca s-a trecut o linie roșie, voi românii trebuie să decideți, beneficiații de solidaritatea noastră totală. Dacă e vorba de un incident, se discută și vedem cum acționăm în continuare. Moscova a intuit vulnerabilități. Oscilațiile în greșeala de comunicare publică a României. Ce înseamnă? Testează. Nu își dorește Rusia angajarea NATO, dar a dovedit NATO că există vulnerabilități de frontieră. Nu generează o problema? Ba da.”
Statul, fără capacitate militară
Mai mulți analiști împart aceeași părere – modul în care autoritățile au abordat situația a fost unul greșit.
Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale: ”Lucrurile nu au arătat deloc bine pentru România, chiar pentru conducerea statului român. Acest eveniment, acest incident ne-a pus într-o lumină destul de proastă și aș spune chiar că declarațiile făcute de importanții demnitari care s-au pronunțat în primele 2-3 zile, de luni dimineața până miercuri seara, au făcut mai mult rău decât drona în sine, pentru că au arătat un lucru destul de grav în opinia mea, faptul că statul roman nu are capacitatea militară să își dea seama când un aparat de zbor al unei puteri străine pătrunde în spațiul aerian și pe teritoriul României.”
Virgil Bălăceanu, președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România: ”Zona a rămas nesupravegheată. Să plecăm de la premisa că au fost luate probele și a fost suficient, s-au făcut fotografiile, s-au luat probe. Ați observat, erau foarte puține elemente din dronă care rămăseseră în zonă. Mai mult am observat posibila explozie.”