Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat statele occidentale să nu dea semne de slăbiciune în fața Rusiei și și-a reiterat punctul de vedere că nu ar trebui exclusă trimiterea de trupe în Ucraina, relatează Euronews.com.
Liderul de la Élysée a recunoscut, însă, că situația din prezent nu necesită o astfel de mobilizare.
Într-un interviu acordat joi postului francez de televiziune TF1, Macron a fost întrebat despre posibilitatea de a trimite trupe occidentale în Ucraina, un scenariu pe care l-a evocat luna trecută.
Afirmațiile președintelui francez au stârnit controverse în rândul liderilor europeni care au subliniat că nu iau în calcul astfel de planuri.
”Nu suntem în această situație astăzi (...) Toate aceste opțiuni sunt posibile”, a afirmat Macron, conform sursei citate.
Macron, care este comandantul forțelor armate ale țării, a refuzat să descrie în ce situație Franța ar fi pregătită să trimită trupe. El a spus că responsabilitatea pentru declanșarea unei astfel de acțiuni ar reveni Moscovei:
”Nu am fi noi", a punctat Emmanuel Macron, motivând că Franța nu va conduce o ofensivă în Ucraina împotriva Rusiei.
De asemenea, președintele Franței a adăugat că în prezent, ”pentru a avea pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi”.
- Reacția Moscovei în cazul returnării tezaurului național: România vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei
- Mesajul lui Putin după ce a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia 2024: Le mulțumesc cetățenilor. Suntem o echipă
- Rusia organizează alegeri ilegale în Ucraina. Soldați înarmați merg din casă în casă și le cer localnicilor să voteze
Mai mult, Emmanuel Macron a catalogat războiul dintre Rusia și Ucraina ca fiind unul ”existențial” pentru Franța și Europa.
"Dacă războiul s-ar extinde în Europa, ar fi alegerea și responsabilitatea exclusivă a Rusiei. Dar pentru noi să decidem astăzi să fim slabi, să decidem astăzi că nu vom răspunde, înseamnă să fim deja înfrânți. Iar eu nu vreau asta", a spus liderul de la Élysée.
Macron a acordat acest interviu în contextul în care Parlamentul de la Paris a dezbătut săptămâna aceasta strategia țării pentru Ucraina. Atât Adunarea Națională, cât și Senatul au aprobat, prin voturi simbolice, acordul bilateral de securitate pe 10 ani semnat luna trecută între Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.