Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Colonelul Cristian Buhăianu despre intervențiile pompierilor români din Franța: „Mobilizarea pompierilor francezi a fost una foarte mare”

Pompierii români care au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franței s-au întors acasă. Misiunile salvatorilor s-au desfășurat în condiții meteo foarte grele. Colonelul Cristian Buhăianu a vorbit la Euronews România despre acțiunea pompierilor români în Franța.

 „Pompierii români au acționat pentru protecția caselor din apropierea mai multor localități franceze astfel încât să nu se extindă incendiile de vegetație uscată la aceste case, care, până la momentul sosirii noastre au fost protejate de pompierii francezi. Împreună cu colegii din Germania, Austria, Polonia am fost împărțiți pe diverse sectoare și interoperabilitatea a fost asigurată de către ofițerul de legătură francez.”

Pompierii români s-au mobilizat rapid

Cu ce stare de spirit v-ați întors?

„A fost, categoric, o experiență plăcută pentru toți, atât pentru mine ca și ofițer, cât și pentru colegii mei ofițeri și subofițeri deoarece niciodată în România nu am întâlnit suprafețe atât de mari de incendii de pădure. Iar incendiile depind, în Franța au o anumite specificitate, pentru care interoperabilitatea împreună cu pompierii francezi ne-a asigurat formarea unor noi cunoștințe și deprinderi.”

Cum s-au mobilizat colegii francezi?

Colonelul Cristian Buhăianu a declarat că pompierii francezi au fost foarte bine organizați. Permanent aceștia au supravegheat zona din aer astfel pentru a se asigura că pompierii români nu sunt puși în pericol

„Mobilizarea lor a fost una foarte mare, au fost peste 1.500 de pompieri francezi la acest incendiu de peste 20.000 de hectare, deoarece temperaturile au fost foarte ridicate, umiditatea scăzută și vântul puternic la momentul sosirii noastre. Acesta este și motivul pentru care a fost activat mecanismul european de protecție civilă, România răspunzând favorabil și prima noastră intervenție a fost la 15 ore de la activarea mecanismului. Am plecat în Franța cu trei avioane, două dintre ele transportând personal și tehnică, iar al treilea avion doar personal.”  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE