Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu cere măsuri pentru a nu pierde banii europeni. „Să recuperăm întârzierile și să salvăm toți banii din PNRR”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că prioritatea Guvernului în următoarele două luni va fi să recupereze întârzierile pentru a salva „ banii din PNRR”, chiar dacă urmează campania electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.

În timpul ședinței de Guvern, Ciolacu a făcut aluzie și la contestatarii săi „care stau pe margine și critică”, în contextul în care Nicolae Ciucă, președintele PNL, a acuzat Guvernul că „a blocat accesul la fondurile din tranșa 3, din cauza celor 6 jaloane esențiale nefinalizate”.

„Deși urmează o campanie electorală, prioritatea noastră este în următoarele două luni să recuperăm întârzierile și să salvăm toți banii din PNRR.

Oamenii așteaptă de la noi soluții și vor să vadă lideri care își asumă răspunderea, nu care stau pe margine și critică. Eu îmi voi asuma să iau acele decizii care să aducă în România toți banii din PNRR, fără să mă gândesc la calculele politice”, a spus Marcel Ciolacu, în timpul ședinței de Guvern.

Comisia Europeană a anunțat marți că România va pierde aproape 1,1 miliarde de euro pentru că nu a îndeplinit șase jaloane din PNRR. Banii nu sunt, însă, pierduți de tot. România are o lună la dispoziție pentru a transmite Executivului comunitar propriile observații, apoi încă șase luni pentru a încerca să respecte măsurile asumate prin PNRR.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a explicat, în exclusivitate la Euronews, ce presupune suspendarea acestor plăți.

„România nu pierde bani, ci are o plată parțială. Din totalul jaloanelor și țintelor pe care le-a a avut în cererea de plată numărul trei, respectiv 74 de jaloane și ținte, un număr de șase jaloane și ținte sunt considerate neîndeplinite. Noi am primit deja din această cerere de plată 649 de milioane de euro.

Au rămas două miliarde de euro ca valoare netă . Vedem în evaluarea Comisiei pe plata parțială care va veni în decizia Comisiei, probabil, că într-o lună de zile și, evident, pe partea de propunere de suspendare a unor sume, vom avea o lună de zile să facem observații și să se stabilească suma finală care se suspendă. Dar după această suspendare, avem la dispoziție șase luni pentru îndeplinirea acelor jaloane și ținte”, a afirmat Adrian Câciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE