Peste 60 de cetățeni ruși sunt căutați de FBI, serviciile de securitate americane. Fugarii sunt căutați pentru presupusa lor implicare într-un amestec de infracțiuni și planuri, de la manipularea alegerilor din SUA la contrabandă cu calculatoare cuantice.
Iată câteva dintre cele mai căutate persoane din Rusia, potrivit Euronews.com:
Natalia Burlinova
Burlinova este acuzată de FBI că a spionat pentru Moscova în SUA.
Cu sprijinul Serviciului rus de securitate (FSB), ea ar fi recrutat europeni și americani în cadrul unui program "Meeting Russia" derulat de ONG-ul pe care îl conducea, Public Initiative Creative Diplomacy.
Se crede că, în cadrul acestui program, ea ar fi evaluat opiniile lor față de Rusia și ar fi cules informații personale și profesionale, pe care le-ar fi transmis apoi FSB-ului în schimbul finanțării și al altor tipuri de sprijin pentru ONG-ul său.
În timp ce se afla în SUA, Burlinova a vizitat universități și instituții de cercetare, furnizând, se presupune, informații mai detaliate despre cei care simpatizează cu Rusia.
Ultima dată s-a știut că se află la Moscova.
Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin, liderul celebrului grup de mercenari Wagner din Rusia, este căutat de serviciile secrete americane pentru presupusul amestec în alegerile americane din 2016, în urma cărora Donald Trump a ajuns la Casa Albă.
Descris ca fiind un "personaj cu o reputație profundă", fostul vânzător de hot-dog a urcat în ierarhie îndeplinind ordinele Kremlinului, fie că și-a folosit miliția privată pentru afaceri dubioase pe continentul african, fie că a purtat război în Ucraina.
FBI susține că Prigojin a "supravegheat" o operațiune de interferență electorală a Agenției de Cercetare pe Internet (IRA) cu sediul la Sankt Petersburg, considerată pe scară largă drept o "fermă de troli" pe care a finanțat-o.
El este acuzat de "conspirație pentru fraudarea SUA prin împiedicarea, obstrucționarea și înfrângerea funcțiilor legale" ale Comisiei Electorale Federale, ale Departamentului de Justiție al Statelor Unite și ale Departamentului de Stat al Statelor Unite", au precizat aceștia.
Complotul său a implicat crearea a sute de conturi online false, care au răspândit conținut care a ajuns la "un număr semnificativ" de americani.
FBI oferă 250.000 de dolari pentru orice informație care ar putea duce la arestarea sa.
Boris Yakovlevici Livshits
Originar din Leningrad, Livshits este acuzat că a procurat și a trimis ilegal în Rusia tehnologii militare americane sensibile.
FBI susține că acesta a reușit să pună mâna pe echipamente avansate utilizate în calculul cuantic, rachete hipersonice, dezvoltarea de arme nucleare și alte aplicații militare și spațiale.
Printre clienții săi s-au numărat agențiile de informații rusești, Ministerul Apărării, precum și unele dintre universitățile din țară.
Livshits, care opera sub pseudonimele Boris Levitan, Boris Livshitc și David Wetzky, ar fi ajutat la finanțarea și contrabanda a zeci de mii de gloanțe de lunetist de calitate militară fabricate în SUA.
El are legături cu Rusia, Estonia, Finlanda, Kazahstan, Germania, Letonia, Lituania și Statele Unite.
A fost emis un mandat de arestare pe numele acestuia.
Mihail Mihailovici Gavrilov
Gavrilov, un ofițer FSB, este căutat în legătură cu o campanie rusă de piraterie informatică în sectorul energetic mondial.
Împreună cu alți ofițeri, Pavel Aleksandrovici Akulov și Marat Valeryevich Tyukov - de asemenea căutați de agenții FBI -, bărbatul de 44 de ani ar fi piratat sistemele informatice ale unor companii din domeniul petrolului, gazelor și energiei regenerabile, rețele electrice, centrale nucleare și companii de tehnologie.
Acest lucru a permis apoi Kremlinului să le vizeze și să le perturbe.
Operând într-o unitate militară FSB, trio-ul a primit numele de cod "Dragonfly", "Energetic Bear" și "Crouching Yeti".
Au fost atacate peste 380 de companii străine cu sediul în 135 de țări, printre care Albania, Franța, Germania, Ungaria, China, Pakistan, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit.
Petr Nikolaevici Pliskin
În octombrie 2020, un juriu din Pennsylvania l-a pus sub acuzare pe acesta și pe alți cinci ofițeri de informații ai Kremlinului pentru presupusa sa implicare într-o serie de infracțiuni cibernetice cu tentă politică.
FBI susține că Pliskin a ajutat la vizarea infrastructurii critice din Ucraina, a unei campanii politice din Franța, a victimelor internaționale asociate cu Jocurile Olimpice de iarnă din 2018 și la anchetarea atacurilor cu agenți care au fost atribuite public guvernului rus.
Toate aceste acțiuni "distructive" și "perturbatoare [au fost] în beneficiul strategic al Rusiei", scrie FBI.
Igor Dekhtyarchuk
Născut în 1998, Dekhtyarchuk a fost anterior student la Universitatea de Stat Ural din Ekaterinburg, Rusia. FBI îl acuză pe tânărul de 25 de ani de o listă lungă de infracțiuni cibernetice.
El este suspectat că a operat o piață infracțională care a vândut mii de credențiale de acces, informații personale și alte instrumente utile pentru ca alți infractori să acceseze conturile online ale unor persoane din întreaga lume.
Orice ponturi pot fi oferite FBI-ului online, la telefon sau la o ambasadă americană.