Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine sunt principalii aliați ai lui Donald Trump în Europa

Odată cu alegerile din SUA, liderii europeni se pregătesc psihologic pentru o nouă președinție a lui Donald Trump - un eveniment care ar avea implicații majore nu doar pentru comerț și diplomație, ci și pentru arhitectura de securitate colectivă.

Deocamdată, campania lui Trump s-a axat în principal pe agenda sa internă, însă mandatul său precedent aduce cu sine lecții despre modul în care acesta ar putea aborda relațiile cu statele europene. Fostul președinte al SUA are însă o serie de aliați sau potențiali aliați europeni, așa cum arată euronews.com. Iată care ar fi aceștia.

Viktor Orbán

Trump și oamenii din jurul său sunt, de ceva timp, foarte impresionați de autocratul maghiar Viktor Orbán, care promovează de câțiva ani versiunea sa de „democrație iliberală”, în ciuda conflictelor permanente pe care le are cu Uniunea Europeană din cauza nerespectării statului de drept.

Orbán este cunoscut în special pentru faptul că promovează fățiș teorii conspiraționiste cu privire la presupusul amestec „globalist” în afacerile interne din Ungaria, pe care le-a folosit ca pretext pentru a restrânge libertățile în țara sa.

Mulți membri ai dreptei americane au văzut în Orbán un model de „salvare” a SUA. Chiar dacă Ungaria nu este cea mai mare țară europeană, aceasta își poate exercita dreptul de veto în diferite instituții UE și în NATO. De pildă, Orbán s-a alăturat Turciei pentru a bloca aderarea Suediei la NATO timp de mai multe luni. De asemenea, Orbán este un apropiat al lui Vladimir Putin, lucru care ridică îngrijorări în rândul europenilor cu privire la relațiile ruso - ungare. Ungaria deține președinția rotativă a UE până la sfârșitul acestui an, iar Orbán s-a folosit deja de aceasta pentru a stârni dispute cu Comisia și Parlamentul.

Giorgia Meloni

Un alt potențial aliat al lui Trump este Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei. În prezent Meloni este cel mai de dreapta lider din G7 - cu posibila excepție a premierului japonez Fumio Kishida.

Dacă Trump va fi reales, Meloni va avea un aliat ideologic peste Atlantic. În cazul în care își va dovedi abilitatea în ceea ce privește construirea unei relații cu administrația Trump, Meloni ar putea deveni un fel de punte de legătură între noua administrație și Uniunea Europeană.

Extrema dreaptă din Europa

Cei mai devotați susținători europeni ai lui Trump se vor regăsi în rândul partidelor de extremă dreaptă, cele mai multe dintre acestea fiind acum în opoziție. Mai multe partide bine cunoscute, precum Vox din Spania, RN din Franța, Alternativa pentru Germania (AfD) și Reform din Regatul Unit, nu au reușit până acum să ajungă la guvernare, dar au înregistrat progrese majore în ultimul deceniu, sporindu-și prezența în parlamentele naționale.

Ca și Trump, aceste partide tind să se opună imigrației, în special din țările mai sărace și predominant musulmane. Ele împărtășesc adesea un scepticism față de NATO, UE și alte instituții internaționale și, în general, se adresează alegătorilor conservatori din punct de vedere social.

Mai mult decât atât, unii dintre liderii lor s-au asociat direct cu Trump și cu aliații săi americani. Acest lucru este valabil în special în cazul liderului Reform UK, Nigel Farage, care a câștigat un loc în parlament pentru prima dată în acest an.

Cu toate acestea, la nivelul UE, alegerile europarlamentare din luna iunie a acestui an nu au fost marcate de o victorie masivă a populiștilor și a extremei drepte, așa cum se așteptau mulți observatori. Ursula von der Leyen, un politician de centru-dreapta, a obține un nou mandat de președinte al Comisiei.

Asta înseamnă că, dacă va fi reales, Trump va avea de-a face cu o serie de lideri europeni care, în cea mai mare parte, nu sunt favorabili stilului său politic. Rămâne de văzut dacă până la sfârșitul anului Trump își va crește numărul de potențiali aliați europeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE