Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este sud-africanca Chidimma Adetshina, noua miss Nigeria. E investigată de Guvernul din țara sa, unde e victimă a xenofobiei violente

Chidimma Adetshina, o fostă concurentă la miss în Africa de Sud, a luat o hotărâre radicală și a concurat în altă țară, Nigeria. Și nu numai că a concurat, dar a și câștigat, astfel că ea este noua Miss Universe Nigeria.

Ea a luat decizia de a nu mai concura pentru Africa de Sud și de a se retrage din competiție din cauza atacurilor xenofobe violente la care a fost supusă în ultima vreme, în special pe rețelele de socializare.

Cine este sud-africanca Chidimma Adetshina, noua miss Nigeria

Motivul atacurilor asupra sa se datorează originii ei și, mai ales, unei probleme a mamei sale. Chidimma Adetshina s-a născut în localitatea sud-africană Soweto, dintr-o mamă cu origini mozambicane și tată nigerian. Astfel, contestatarii alimentau mereu suspiciuni privind cetățenia ei, iar de aici și drepturile sale.

Īn plus, Ministerul de Interne a susținut că mama lui Chidimma ar fi „furat identitatea” unei femei sud-africane. Astfel, Guvernul din Africa de Sud a deschis o investigație privind cetățenia ei, mai ales după declanșarea unei furii publice împotriva sa.

„A fost o călătorie grea pentru mine, sunt mândră de mine şi cu adevărat recunoscătoare pentru dragostea şi sprijinul primit. Este ceva ce mi-am dorit mereu să fac şi sunt cu adevărat mulţumită că am primit o a doua şansă pentru a reuşi acest lucru", a spus Chidimma Adetshina, potrivit The Guardian, după câștigarea concursului organizat în Lagos.

Povestea ei le-a impresionat și pe alte concurente, care au declarat public că „trebuie să punem capăt xenofobiei”.

VEZI GALERIA
4 imagini

Însă tânăra în vârstă de 23 de ani deține atât pașaport sud-african, cât și pașaport nigerian, iar așa se face că ea a putut să participe la concursul de miss din Nigeria. În plus, ea este și sudentă la drept și cunoaște legislația destul de bine.

Chidimma Adetshina a declarat că a luat „decizia dificilă” de a se proteja pe ea și pe familia ei, la o zi după ce Ministerul Afacerilor Interne a spus că mama ei este acuzată de furt de identitate. Până la soluționarea cazului, însuși ministrul Afacerilor Interne, Leon Schreiber, a declarat că departamentul său investighează problema cetățeniei ei, la cererea organizației Miss SA și cu acordul mamei sale.

La scurt timp, ministerul a precizat că: „Există motive la o primă impresie pentru a crede că frauda și furtul de identitate ar fi putut fi comise de persoana înregistrată în evidențele Afacerilor Interne ca fiind mama lui Chidimma Adetshina. O altă mamă nevinovată din Africa de Sud, care ar putea fi subiectul unui furt de identitate, din cauza presupusei fraude comise de mama lui Adeshina, a avut de suferit ca urmare a faptului că nu și-a putut înregistra copilul”, se arată în declarație, însă a adăugat că Chidimma Adetshina nu avea cum să fie implicată personal în așa ceva, pentru că abia se născuse la acea vreme, în 2001.

Numai că scandalul nu s-a terminat, pentru că persistă întrebarea dacă Adetshina este sud-africană. Această întrebare a cuprins țara timp de mai multe săptămâni și au fost implicați inclusiv politicieni și celebrități.

Problemele de xenofobie violentă în Africa de Sud, la adresa migranților din alte țări africane sunt alimentate pe fondul mai multor probleme, care rezidă de pe vremea migranților africani din perioada Apartheid-ului. Aceste probleme sunt alimentate și de șomajul ridicat și de criminalitatea mare. Apartheid-ul a început în anii 1948, iar primele alegeri libere au avut loc în perioada 1990-1994.

În Africa de Sud, o persoană poate obține cetățenia dacă are un părinte sud-african, sau dacă este adoptată de un cetățean sud-african, sau dacă este născută de cineva care are reședința permanentă în această țară. O persoană poate solicita cetățenia și dacă a locuit în țară, în mod legal, timp de patru din ultimii opt ani.

După ce a câștigat Miss Universe Nigeria, Chidimma Adetshina va reprezenta această țară la Miss Universe 2024, din luna noiembrie, în Mexic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE