Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea echipei Corvinul Hunedoara, divizionara secundă calificată în finala Cupei României. N-are drept de promovare, dar ar putea juca în cupele europene

Ioan Andone, Michael Klein, Romulus Gabor sau Dorin Mateuț sunt nume uriașe ale fotbalului românesc care au un numitor comun: Corvinul Hunedoara. Echipa, care se află acum în liga secundă, tocmai a reușit o performanță greu de imaginat dacă avem în vedere că, în urmă cu un an, evolua tocmai în Liga 3. S-a calificat în finala Cupei României, după ce a eliminat-o pe FC Voluntari, scor 3-1.

Astfel, la doar un an distanță de Liga 3, hunedorenii au șansa să evolueze în cupele europene. Iar realizarea este cu atât mai admirabilă cu cât, pe 2 aprilie, în sferturi, Corvinul a eliminat-o pe CFR Cluj, echipă cu 8 titluri în palmares. Și nu a făcut-o oricum, ci cu un umilitor 4-0, rezultat care l-a făcut pe Adrian Mutu să-și dea demisia din funcția de antrenor al clujenilor.

Corvinul Hunedoara, "minunea" ajunsă în finala Cupei României

În drumul spre finală, Corvinul a câștigat grupa din care mai făceau parte Progresul Pecica, Sepsi şi Chindia, iar apoi a trecut de Jiul Petroşani, Csikszereda, CFR Cluj şi Voluntari.

Manolache, Neacșa și Coman, sau antrenorul Florin Maxim sunt nume care nu spun prea multe, însă ei sunt artizanii acestei victorii cu FC Voluntari.

Interesant este că echipa nu are drept de promovare în prima ligă, deși ar avea șanse să o obțină pe plan sportiv, pentru că se află pe locul 3 în play-off-ul ligii secunde. Conform regulamentelor, având în vedere că este o echipă de drept public, adică e finanțată de autoritățile locale, Corvinul nu are dreptul de a juca în prima ligă.

Paradoxal, Corvinul are însă dreptul de a juca în cupele europene, pentru că a luat deja licența, după cum a anunțat chiar impresarul Bogdan Apostu. Dacă va câștiga Cupa României, Corvinul va ajunge în preliminariile Europa League.

Dar anul viitor, echipa va avea dreptul de a juca în Liga 1. În jumătate de an, clubul și-a rezolvat problemele legate de statut. S-a creat o nouă societate care este formată din trei entități. Practic, acționari sunt Primăria Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara și o societate privată, Eco Serv. Ei au devenit acționari cu număr egal de procente.

"Banii nu se vor mai obține direct prin finanțare de la primărie, ci prin depuneri de proiecte, așa cum spune și în Legea Sportului. Forma de finanțare este diferită. La fel cum se întâmplă la UTA, U Cluj, la Voluntari, la Buzău, sau FC Argeș, care și-au obținut și ei dreptul de promovare", a spus Bogdan Apostu, potrivit Digi Sport.

Povestea echipei Corvinul Hunedoara

Fosta CS Hunedoara a preluat brandul FC Corvinul în vara anului 2022, iar la Federația Română de Fotbal apare cu numele de CS Corvinul 1921 Hunedoara.

Echipa are o istorie îndelungată, cu multe transformări. A fost înființată în 1921 și a avut mai multe denumiri. În 1924, și-a schimbat numele în UFH (Uzinele de Fier Hunedoara), iar în 1936, în Iancu Corvin Hunedoara. În 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, numele echipei a revenit la UFH (Uzinele de Fier Hunedoara).

În timpul regimului comunist, clubul a preluat noua denumire a Uzinei de Fier, ISS Hunedoara (Întreprinderile Siderurgice de Stat Hunedoara), dar a jucat Divizia C sub denumirea de IMS Hunedoara (Întreprinderea Muncitorească Siderurgică Hunedoara). În 1944, numele i s-a schimbat din nou, în Metalul Hunedoara.

Prima promovare în Liga 1 a fost în 1953, iar epoca de glorie a fost în perioada 1975-1976. Chiar în 1975, secția de fotbal a clubului a fost separată de Clubul Sportiv Corvinul și echipa a fost redenumită FC Corvinul. A fost totodată momentul în care mai mulți jucători ai hunedorenilor au ajuns în atenția loturilor naționale, după promovarea în prima ligă, din 1976.

Cu toate că a retrogradat din nou, echipa a promovat înapoi în prima ligă după un singur sezon, iar în Liga 1 a obținut cea mai bună performanță în 1982, când s-a clasat pe locul 3. Evident că au urmat și meciurile în cupele europene. În sezonul 1982/1983, Corvinul a jucat în Cupa UEFA și a învins echipa austriacă Grazer AK, în dublă manșă, cu un 3-1 la general, în primul tur, dar a fost eliminată în turul 2 de FK Sarajevo. Însă în acei ani, Corvinul era o forță în fotbalul românesc. Au rămas in istorie unele scoruri incredibile, precum un 9-0 cu Rapid, un 8-0 cu Poli Iași sau un 3-1 cu Steaua.

Anii '90 au îsemnat și declinul acestei echipe, care a retrogradat în 1992, după 12 ani pe prima scenă a fotbalului românesc. În 2001, Corvinul a ajuns în Liga 3, dar a promovat în Liga 2 după un an. În toamna anului 2004, FRF a exclus echipa din toate competițiile, din cauza datoriilor acumulate. Iar în perioada 2004-2006, clubul a fost ținut în viață doar de o singură echipă de tineret, care juca în Campionatul Județean.

În 2005, a luat naștere SC Corvinul 2005 Hunedoara, echipă înființată de către municipalitate, însă nu a rezistat decît trei ani, după care a fost dizolvată tot din cauza problemelor financiare. În 2009, a fost înființat clubul FC Hunedoara, ca succesor, și a jucat în Liga a treia. Numai că, în 2016, a fost exclus din competiție din cauza datoriilor.

A urmat o altă reorganizare, iar FC Hunedoara a devenit CS Hunedoara. În 2021, marca FC Corvinul a fost redobândită de către autoritățile locale din Hunedoara, iar CS Hunedoara și-a schimbat numele în FC Corvinul Hunedoara, a beneficiat de o nouă strategie de management și au început investițiile.

Corvinul Hunedoara va avea un stadion modern

Vechiul stadion, cu o capacitate de 16.500 de locuri, va beneficia și el de investiții. Practic, va fi demolat și va fi construit altul. CNI a aprobat proiectul pentru un stadion, iar în decembrie 2022, Guvernul estima un cost al proiectului de aproximativ 64,5 milioane de euro. Va fi construit un complex sportiv, iar stadionul va avea 10.100 de locuri, dispuse pe două inele, parcare subterană și dotări la standarde moderne. Noua arenă va fi de categoria 4 UEFA și va putea găzdui și partide din cupele europene, iar ridicarea stadionului ar dura 28 de luni și va purta numele regretatului Michael Klein.

Pentru Corvinul, calificarea în finala Cupei reprezintă și o motivație financiară. Ca echipă de ligă secundă, orice ban contează, iar suma pe care a încasat-o până acum este de 133.000 de euro, având în vedere că premiile s-au mărit. Ba mai mult, dacă va câștiga trofeul, echipa va fi recompensată cu alți 230.000 de euro. Dacă va pierde finala, va primi "doar" 10.000 de euro.

  • În cealaltă semifinală se întâlnesc U Cluj și nou-promovata Oțelul Galați.

Corvinul Hunedoara ar putea deveni a cincea echipă de Liga a 2-a, din istoria României, care triumfă în Cupa României. Prima care a făcut-o a fost Metalul Reşiţa, în 1954. Au mai reușit această performanță Arieşul Turda (1961), Chimia Râmnicu Vâlcea (1973) şi Rapid (1975).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE