Un sondaj INSCOP a scos la iveală că marea majoritate a românilor preferă fotbalul, dintre toate sporturile, cu 29,6%, la mare distanță de handbal, care e cotat cu 7,5%. Urmează tenisul, cu 6,4%, în timp ce gimnastica are 4,7%. Interesant este că 20% dintre români spun că nu au un sport favorit.
Sondaj: FCSB, echipa preferată de o treime dintre români
În sondajul comandat de News.ro, dintre echipele favorite ale românilor, FCSB este în topul preferințelor, cu 33,4%, la mare distanță de Dinamo, cu 6,4% și de Rapid, cu 4,9%. Practic, numărul dinamoviștilor este de cinci ori mai mic decât cei care spun că țin cu "roș-albaștrii". Majoritatea votanților au fost bărbați sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară și persoanele din sudul Munteniei, iar majoritatea sunt simpatizanți AUR.
În urmă cu 11 ani, în 2013, același sondaj indica Steaua, cu 51,8%, în loc de FCSB, în topul preferințelor românilor, însă la acea vreme nu existau două echipe desprinse din una singură, așa cum s-a întâmplat ulterior.
În octombrie 2023, Curtea de Apel a decis că FCSB nu are palmaresul Stelei, așa cum insinuează patronul Gigi Becali, ci doar începând cu anul 2003, când a devenit el patron. Iar între 2003 și 2017, Becali ar fi folosit ilegal palmaresul, conform precizărilor instanței.
Această dispută explică și sondajul actual, care arată diminuarea numărului celor care țineau atunci cu Steaua și popularitatea echipei Armatei. Ministerul Apărării a reînființat, în 2017, secția de fotbal Steaua.
Anul trecut, la un sondaj făcut de Avangarde, 49% dintre respondenți au spus că FCSB este continuatoarea Stelei.
Fotbalul, sportul preferat al românilor
Însă în acest interval de 11 ani, se observă și o scădere a procentului din dreptul echipei Dinamo, de la 8,8% la 6,4%. A scăzut și Rapidul, de la 5,6% la 4,9%. De menționat că, în acest interval, atât Dinamo, cât și Rapid au și retrogradat.
Același sondaj făcut acum de INSCOP arată că e mult mai mare numărul bărbaților al căror sport favorit e fotbalul decât cel al femeilor. Iar majoritatea celor care au votat au educație primară și medie, mai mulți ca număr față de cei cu educație superioară.
Totodată, "tind să nu aibă o echipă favorită de fotbal în proporţii mai mari decât media populaţiei: femeile, persoanele din regiunea Nord-Vest, persoanele cu venituri foarte mari", se arată în sursa citată.
Datele sondajului au fost culese de pe un eșantion de 1.100 de persoane, în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice prin intermediul chestionarului). Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.