După două tururi de scrutin și o cursă deosebit de strânsă, Finlanda are un nou președinte. Alexander Stubb, din partea Partidului Coaliției Naționale de dreapta (cunoscut pe plan local sub numele de Kokoomus), l-a învins în scrutinul de duminică pe Pekka Haavisto, un politician de stânga din Partidul Verzilor, așa cum notează euronews.com.
Iată cinci lucruri pe care le știm despre noul președinte al Finlandei.
1. Alex Stubb face parte din aripa liberală a partidului său: este pro-european, pro-egalitate în căsătorie și internaționalist declarat. A fost anterior lider de partid, prim-ministru și ministru de externe, precum și europarlamentar la Bruxelles. Vorbește fluent finlandeza, suedeza, engleza, franceza și germana. Un sportiv pasionat - Stubb a făcut facultatea în SUA. Așteptați-vă să vedeți poze cu noul președinte finlandez în haine sport, participând la competiții Iron Man sau la schi, deși s-ar putea să aibă mai puțin timp pentru aceste activități odată ce se va instala în palatul prezidențial din Helsinki.
2. Stubb spune că vrea să fie un președinte care să unifice țara. Nu este o sarcină ușoară. Partidul său, Kokoomus, conduce guvernul de coaliție cu finlandezii de extremă-dreapta. Un studiu finlandez recent a constatat că 40% dintre susținătorii lui Stubb nu l-ar vota pe rivalul său Haavisto pentru că acesta este homosexual; în timp ce un alt sondaj a constatat că 30% dintre alegătorii finlandezi au declarat că au luat în considerare sexualitatea unui candidat atunci când au votat.
3. Alex Stubb nu s-a sfiit niciodată să folosească rețelele de socializare și este cunoscut pentru dragostea sa pentru selfie-urile cu suporterii - mai ales cu cei celebri. "Pentru mine, social media a fost întotdeauna un canal spontan de comunicare", a scris Stubb pe X, fostul Twitter, în octombrie 2021. "Îmi administrez propriul cont. Îmi dau seama de riscuri. M-am ars de multe ori". El a spus că este mai bine să folosești social media pentru a comunica, în ciuda riscurilor, decât să nu comunici deloc.
4. Stubb va trebui să rămână umil. Una dintre criticile pe care le-a primit în mod repetat în trecut este că are o atitudine arogantă. Această atitudine a fost mult diminuată în timpul acestei campanii, în care a lucrat din greu pentru a părea cumpătat și colegial cu adversarii săi.
5. Stubb îi urmează în funcție lui Sauli Niinistö, care s-a bucurat de cote de aprobare foarte ridicate din partea publicului finlandez în ultimele două mandate. Așadar Stubb trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor. La o reuniune a miniștrilor nordici de externe din Danemarca, în 2011, Stubb a fost surprins la microfonul deschis spunând că reuniunea era "de rahat", lucru care l-a pus în acel moment într-o postură nefericită.