Susținut de PSD, PNL și USR, liberalul Ilie Bolojan, pare premierul tuturor. Însă fiecare încearcă să-și strângă rândurile și să demobilizeze electoratul celorlalte partide, în speranța că va dicta condițiile de creare a unui nou guvern, după prezidențiale. Aritmetica parlamentară de după 1 decembrie, dar mai ales măsurile nepopulare din PNRR amânate până acum și care trebuie aplicate în primii ani post-electorali, vor dicta atât numele viitorului premier, cât și formula de guvernare, avertizează însă specialiștii în domeniu.
Curtat în plină campanie de trei partide pentru poziția de viitor premier, președintele liberal al Consiliului Județean Bihor reintră în politica mare de la București, mai degrabă ca stindard de imagine pentru a maximiza șansele șefului de partid pentru a intra în turul doi al prezidențialelor. Ca ales local și partizan cunoscut al creării unei guvernări de centru-dreapta, Bolojan poate mobiliza atât primarii liberali, cât și acei liberali dezamăgiți de coabitarea prelungită cu PSD.
Un scenariu pe care acum Marcel Ciolacu caută să-l preîntâmpine, anunțând un parteneriat post-alegeri cu Bolojan.
Raluca Alexandrescu, prof.univ. Facultate de Științe Politice, Univ. București: „Există aici un soi de joc de oglinzi pe care se mizează, o captare a bunăvoinței unui electorat care e tradițional liberal, dar care este destul de dezamăgit oricum de prestația partidului și în niciun caz nu este foarte mulțumit de persoana care a fost desemnată să candideze la președinție. Se încearcă tocmai o scădere a impactului pe care aceste figuri le au în rândul susținătorilor liberali, pentru că sunt susținuți și de PSD. Adică o contaminare prin asociere, nu o demonetizare a profilului public prin asocierea cu un partid sau cu niște persoane care-s percepute în general ca adversari politici.”
Ilie Bolojan, șanse reduse de a ajunge premier
Șansele reale ale lui Ilie Bolojan de a deveni cu adevărat premier după alegerile din acest an sunt însă infime. Doar dacă cumva liberalii vor pica în capcană întinsă de către social-democratul Marcel Ciolacu și-l vor transforma pe Bolojan într-un nou Boc, menit să deconteze impactul măsurilor post-electorale necesare pentru reducerea deficitului bugetar și transpunerea angajamentelor din PNRR, spun analiștii.
Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Domnul Bolojan este doar o sperietoare pentru cei care se mai pot speria de zmei de hârtie. Vă mai aduc aminte numele unui candidat la prim-ministeriat. Se numea Mircea Geoană. N-a reușit. Era vorba de 2004. Figura era aceeași, aceea de a încerca să întărești un candidat prezidențial. PSD nu va avea nevoie de parteneri de tipul PNL, va avea o majoritate suficientă cu UDMR și minorități. Sigur, PSD ar fi interesat să aducă un prim-ministru liberal la guvernare pentru a rezolva problemele dificile care vor urma, dar nu este în interesul liberalilor să se sacrifice în mod definitiv acceptând o propunere a PSD. Evident, primul-ministru va suporta toate consecințele. Primul ministru și partidul său.”
Bolojan nu este singurul politician fanion folosit de competitorii prezidențiali. Liderul AUR, George Simion nu a făcut niciun secret din faptul că-l susține pentru poziția de șef de guvern pe fostul său angajator și om de afaceri, Marius Dorin Lulea. Confondator și finanțator AUR, Lulea ocupă în prezent și funcția de prim-vicepreşedinte al acestui partid. În tabăra PSD, Marcel Ciolacu susține că nu va nominaliza un premier de sorginte-social-democrată.
În spatele ușilor închise însă, Sorin Grindeanu, același ministru care nu excludea chiar ideea unui prim-ministru udemerist, este dat ca favorit. Mai ales în situația în care PNL nu va performa electoral și va intra în Opoziție. Caz în care în PSD se cochetează cu ideea cooptării UDMR la guvernare, la pachet cu înființarea unui partid al interesului național, pe modelul fostului UNPR. Acesta ar urma să fie controlat și coordonat de Victor Ponta, reactivat de Marcel Ciolacu special în acest sens, susțin surse social-democrate pentru Euronews.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?
9 iunie 2024- alegeri locale și alegeri europarlamentare;- 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
- 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
- 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.