China a emis sâmbătă o alertă de temperaturi glaciale, avertizând că mercurul ar putea coborî în termometre până la valori minime record în unele regiuni.
Anunțul vine la o zi după ce preşedintele Xi Jinping a lansat un apel prin care a cerut "eforturi totale" pentru a răspunde la situaţiile de urgenţă, potrivit Agerpres.
Val de frig în cea mai mare parte a Chinei
Frigul năprasnic s-a instalat la puţin timp după prima ninsoare consistentă care a căzut în această iarnă la Beijing. Sistemul de transport public a suferit întârzieri, cursele aeriene au fost anulate, iar şinele alunecoase au provocat joi seară o coliziune la metrou care a cauzat rănirea a peste o sută de persoane.
Autorităţile meteorologice ale ţării au emis sâmbătă dimineaţă o avertizare de temperaturi scăzute, prognozând un val de frig în "cea mai mare parte" a Chinei, care va dura până marţi.
"În unele regiuni din nordul Chinei şi de-a lungul Fluviului Galben şi a râului Huai, temperaturile ar putea să se apropie sau să depăşească nivelurile record pentru această perioadă a anului", transmite agenția națională de presă China Nouă.
Turiștii înfruntă gerul
Sfidând vremea deja geroasă, turiştii din Beijing au înfruntat vineri vântul muşcător pe Marele Zid, aflat în munţii care înconjoară oraşul şi care a fost acoperit de un strat subţire de zăpadă.
Vremea neobişnuit de rece ar trebui să se răspândească şi în alte părţi ale Chinei, avertizarea oficială de sâmbătă adăugând că sunt aşteptate temperaturi minime zilnice de 0 grade Celsius în următoarele zile în partea de sud a provinciei Guizhou, la aproximativ 300 de kilometri de graniţa cu Vietnam.
În timp ce ţara se pregăteşte pentru scăderea temperaturilor, preşedintele Xi Jinping a cerut să se facă "eforturi totale pentru a răspunde la situaţii de urgenţă", a relatat vineri seară presa de stat chineză.
În faţa "riscurilor mari de catastrofe" generate de iminentul val de frig, preşedintele Xi "a declarat că o atenţie specială ar trebui acordată prevenirii dezastrelor şi muncii de ajutorare", a relatat China Nouă.
"Capacităţile de aprovizionare cu cărbune, electricitate, petrol şi gaze trebuie consolidate şi trebuie să se lucreze pentru a securiza aprovizionarea cu energie şi pentru a se asigura că populaţia are căldură în locuinţe", a adăugat preşedintele Xi, potrivit aceleiaşi surse.
Temperaturile glaciale vin după o vară cu recorduri de căldură şi inundaţii devastatoare în nordul Chinei, în timp ce experţii avertizează asupra unui risc crescut de condiţii meteorologice extreme ce ar fi provocate de schimbările climatice.