Creștinii ortodocși din Ierusalim au participat în Joia Mare la tradiționala ceremonie „Spălarea picioarelor”, ce a avut loc la Biserica Sfântului Mormânt. Ceremonia, care simbolizează smerenia, a fost condusă de Patriarhul ortodox al Țării Sfinte, Teofil al III-lea.
Tradiția spălării picioarelor își are rădăcinile în primii ani ai creștinismului. Potrivit Bibliei, la Cina cea de Taină, Iisus Hristos le-a spălat picioarele celor 12 ucenici ai săi. Evenimentul a avut loc cu o noapte înainte de a fi răstignit.
Benedek Kirikos, preot din Ierusalim: ”Acesta este Domnul Iisus care a spălat picioarele ucenicilor ca să le arate că este smerit. În acele vremuri era un obicei ca oamenii să facă acest lucru. Fiind foarte cald, fiind într-o țară călduroasă, când erai invitat în casa cuiva, stăpânul îți spală picioarele. Iisus a spălat picioarele ucenicilor, arătându-le că este umil, că ei ar trebui să facă la fel cu toată lumea.”
Ceremonia creștină a avut loc într-o perioadă tensionată. Orientul Mijlociu este măcinat de un război care durează de peste șapte luni și care a făcut zeci de mii de victime printre civili.
Tradiții în Joia Mare
În Joia Mare, dimineaţa, oamenii merg la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească. Seara, are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar lumea merge la biserică îmbrăcată în haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru, conform crestinortodox.ro, preluat de Agerpres.
Tot acum se duce la biserică pâine, care va fi sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere. Se spune că din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.
În majoritatea gospodăriilor româneşti, Joia Mare este ziua dedicată copturilor pascale şi înroşirii ouălor, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti. Se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică niciodată.